Bu yazımızda sigortacı duyarlılığımız gereği, sektörümüzde 2025 yılında gerçekleştirilmesi planlanan yeni “tamamlayıcı emeklilik sistemi” ile birlikte İstanbul ilimizde SGK emeklilerimizin durumunu ortaya koyan İstanbul Planlama Ajansı (İPA) araştırmasının sonuçları üzerinden birtakım bilgileri sizlere aktarmak istedik.
İstanbul Planlama Ajansı'nın TÜİK ve İBB verileriyle yaptığı araştırmaya göre, İstanbul'da yaşayan emekliler geçinmekte zorlanıyor. Emeklilerin %28'i ise çalışmaya devam ederken binlerce hane sadece emekli aylığı ile geçinmek zorunda kalıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesinde faaliyet gösteren İstanbul Planlama Ajansı (İPA) "İstanbul'da Emekli Olmak 2024" araştırmasının sonuçlarını yayımladı. İPA'nın açıkladığı rapora göre İstanbul’da yaşlılık veya emeklilik aylığına hak kazanmış vatandaşların, %28,4’ünün resmi olarak çalışmaya devam ettiği ve 811 bin hanenin sadece emekli maaşıyla geçindiği belirlendi. İstanbul’da her altı haneden birinin emekli maaşıyla geçindiği belirtilen araştırmada, sadece emekli aylığı ile geçinen 811 bin 40 hanenin olduğu saptandı. Sadece emekli aylığı ile geçinen hane oranı ise tüm haneler içerisinde %16,8 olarak kaydedildi. Her 10 haneden 1’inin ise en düşük emekli aylığı ile geçinen emekli haneler olduğu belirlendi. İstanbul'da yaşayan 2 kişilik emekli bir ailenin yaşam maliyeti, Ocak 2023'te 12 bin 804 lirayken bu rakam Nisan 2024'te 24 bin 991 liraya çıktı. Öte yandan yapılan araştırmada emeklilerin %5,8’inin ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediği ortaya çıktı.
Kaynak: https://www.finansingundemi.com/haber/ipa-raporu-istanbulda-811-bin-hane-sadece-emekli-maasiyla-geciniyor/1828866
Değerlendirme
SGK emeklilerimizin günümüz şartlarında maaşlarının ne kadar yetersiz kaldığı, İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından yapılan araştırmada apaçık ortadadır.
İş gücü içerisinde yer alan çalışanların geleceklerini daha iyi planlamaları açısından Bireysel Emeklilik Sistemine dahil olmaları kendileri için avantajlı olacaktır. Gelecekte bu kişiler emekli olduklarında, SGK emekli maaşlarından hariç ilave maaş alma veya toplu para alma hakkı kazanırlar.
BES Fon Büyüklüğü
2024 yılı itibarıyla BES fonları ciddi bir büyüklüğe ulaşmıştır. Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Otomatik Katılım Sistemi (OKS)'nin toplam fon büyüklüğü, 2024 yılının ilk yarısını 1 trilyon liranın üzerinde gerçekleşti.
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile Otomatik Katılım Sistemi (OKS) katılımcıların fon tutarı ve devlet katkısı fon tutarının toplam büyüklüğü 2024 yılın ilk yarısında %36,2 artarak 1 trilyon 30 milyar 502,2 milyon liraya yükseldi. (Kaynak: Anadolu Ajansı https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/bes-ve-oksnin-toplam-fon-buyuklugu-yilin-ilk-yarisini-1-trilyon-liranin-uzerinde-kapatti/3266787)
Tamamlayıcı Emeklilik Neden Önemli?
2025 yılında devreye alınması planlanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi sayesinde ileride emekli olacak kişilerin ek (ihtiyari) bir gelire sahip olmaları söz konusu olacaktır. Bu bağlamda, çalışanlar için hali hazırda uygulanan “Otomatik Katılım Sistemi” kanuni düzenleme ile revize edilecek olup, 2025’in sonlarına doğru “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi” adıyla devreye girecektir. Dolayısıyla kamu otoritesi, “Orta Vadeli Programda” Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine yer vermiştir.
Yeni düzenlenecek “Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde”; “Çalışan”, “İşveren” ve “Devlet” aynı anda katkı sağlamış olacak. Detaylı bilgi için lütfen TIKLAYINIZ
#TamamlayıcıEmeklilikSistemi
#BES
#BireyselEmeklilikSistemi