Sürücüler Aman Dikkat!
Kasko ve Trafik Sigortalarında, araçların periyodik bakımı İle doğru lastik kullanımının bağlantısı nedir?
Aracınıza Trafik sigortası veya Kasko sigortası yaptırmanın yanı sıra, doğru oto lastiği seçimi sayesinde, sürücü ile birlikte araç içinde seyahat edenlerin hayatları ve diğer seyir halindeki araçlara ve yolcularına karşı zarar vermenizi engelleyebilirsiniz. Dolayısı ile hayatınızı da aracınızı da koruduğunuzun farkında mısınız?
Bu bağlamda araç sigortaları konusunda uzman bir sigorta acentesi olarak, sürücülerin seyir halinde iken taşıdıkları tüm risklerinizi anlıyor ve sizlere bir takım bilgiler sunmak istiyoruz.
Aracınızın yazın sıcak asfaltta, kış aylarında suda veya buzda, yükte hangi tip lastik ile ilerlemeniz gerektiği konusunda sizleri bilgilendirmek istedik. Araç lastikleri insanların ayaklarına giydikleri ayakkabılar gibidir. İnsanlar nasıl ki iklim koşuluna göre tasarlanan ayakkabılar giymek istiyorlar. Kullandığınız araçlarda seçeceğiniz oto lastikleri de kullanım amacına uygun tip, desen, ebat, v.b. özelliklerde olmalıdır.
Aşınan lastikler açısından oto lastiklerinin diş derinliği de standart olarak belirlenmiştir. Yasal aşınma sınırı Avrupa yasaları gereği, ülkemizde“Araç Muayene istasyonlarının açılması, işletilmesi ve araç muayenesi hakkında yönetmelik” ile belirtilmektedir. Bu yönetmeliğe göre lastik diş derinliği en az 1,6 mm olmalıdır. Kış lastiği için de 4 mm tavsiye edilen minimum derinliktir.
Lastik hava basıncının da normal fabrikasyon değerlerde olması çok önem arz etmektedir. Fazla ya da eksik hava sonucunda birçok trafik kazları meydana gelmektedir. Yeni nesil araçlar hava basıncını ölçen sensorlar bulunmakla birlikte, aracınızın lastik havasını manüel olarak kontrol etmeniz gerek zamanlarda ihmal etmeden sıkça kontrol edilmelidir. Doğru hava basıncı ile kullanılan araç lastikleri sayesinde yakıt sarfiyatı da azalacaktır. Yedek lastiklerin de özellikle seyahate çıkarken hava basıncını kontrol etmek çok önemlidir. Lastik derinliğinin yanı sıra lastik yanaklarının kaldırıma veya sert bir cisme çarpması sonucu oluşan lastik hasarlarının seyir halinde iken oluşturacağı riskler sonucu ciddi hatta ölümcül kazalara sebep olmaktadır. Aracınızın rot-balans ayarları sayesinde lastik tabanındaki dişlerin dengeli bir şekilde erimesi çok önemlidir. Bu sayede lastik ömrünüz doğru hava basıncı ve rot-balans ile kilometre yapılması ekonomik olarak da maksimum verimle lastiğinizin ömrünü uzatacaktır. Özellikle lastikler sıcak havada aşırı ısınan ve eriyen asfaltta ilerlerken, hava ile şişirilen lastiklerde ısınma oranı çok yüksektir. Oysaki uzmanlar Nitrojen gazı ile lastiklerin şişirilmesini tavsiye etmektedirler. Nitrojenin lastiğin ısı verimliliği ve lastik ömrü açısından çok faydalı olduğu bilinmektedir. Çünkü ısının artması lastik dişlerinin çabuk erimesine sebep olmaktadır. Nitrojen hareketsiz bir gazdır. Tozdan yağdan, nemden etkilenmez. Havadan daha sabit olduğu için basınç kaybını azaltır. Bu nedenle lastiklerin nitrojenle şişirilmesi daha verimlidir; Nitrojen gazıyla şişirilen bir lastiğin inmesi havayla şişirilen lastiğe göre dört kat daha yavaştır.
Lastiklerin teknik özelliklerinden bahsetmek gerekirse;
Lastiğin üretim tarihi, üretim yılının son iki rakamı ve yılın kaçıncı haftasında üretildiğine göre belirtiliyor.
Örneğin; lastik yanağında yer alan 0320 şeklindeki üretim tarihi, lastiğin 2020 yılının 3. haftasında, yani Ocak ayında, üretildiği anlamına geliyor, Lastik şişirilirken ne kadar hava basıncı verileceği de yanakta belirtilmekte, Bu miktar, 28PSI, 32PSI, 44PSI gibi ifadelerle bildiriliyor.
Lastiğin, azami basınç değeri kadar şişirilmesi, hem yakıt tasarrufu sağlamakta, hem de aşın sürtünmeyi önleyip, lastik ömrünü uzatmakta önem taşıyor. Lastiğin tasarlandığı hız değeri de bir harf ile yük endeksinin yanında yer alıyor.
Her harf, azami hız değerinin ne kadar olduğunu gösteriyor. Lastik ebatları da sürüş güvenliği açısından önem taşıyor. Yanakta yer alan "P195/65R15" ifadesindeki P yolcu lastiğini, 195 milimetre cinsinden lastiğin genişliğini, 65 enin boya oranını, yani lastik yüksekliğinin genişliğine oranını, 15 de jantın inç cinsinden çapını gösteriyor. Yanaktaki Temperature yazısı bitimindeki A, B veya C gibi harfler, lastiğin ısıya karşı mukavemet düzeyini gösteriyor.
Lastikler en yüksek ısı dayanıklılığı için A' dan başlayarak B ve C diye sınıflandırılıyor. Lastiklerin çekiş gücü de önemli etkenlerden biri. Çekiş gücünün yüksekliği, ıslak zeminde aracın duruş mesafesini kısaltıyor. Traction ifadesinin sonundaki AA, A, B veya C harfleri, bu gücün büyükten küçüğe doğru sıralandığını gösteriyor. Lastikteki Desgastes diş derinliğini, Treadwear da sırt aşınmasının dayanıklılığını ifade ediyor.
Aracınıza lastik alırken sadece jant çapına mı bakmak gerekir?
Uzmanlar, lastik alırken jant çapının önemli olduğunu, ancak sadece bu kriterin yeterli olmadığı konusunda sürücüleri uyarıyor, Lastik seçiminde aracın ağırlığı, yolcu ve yük kapasitesi, motor hacmi gibi özelliklerin de göz önünde tutulması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bu sayede daha güvenli bir sürüşle kaza riskinin azalacağını ve tasarruf sağlanacağını belirtmektedirler.
Sigorta şirketlerinin kasko ve trafik sigortaları açısından aracın bakım ve teknik kusurlarından kaynaklı ciddi hasarlar ödedikleri bir gerçektir. Ülkemizde trafik kazalarının oluş sebebi, sürücülerin trafik kurallarına uymaması ve ayrıca alkollü araç kullanımı, aşırı hız ve uykusuzluk sebebi ile de olduğu bilinmektedir. Ancak araçla güvenli ve kontrollü sürüş sağlanması için periyodik bakımların zamanında yapılması ve özellikle fren sistemleri, yürür aksam, ön takım, lastik vb. sürüş güvenliğimizi tehlikeye atacak tüm ihmallerden kaçınılmalıdır.
Sigorta şirketlerinin sürücülerin araçlarına teknik veya donanımsal açıdan müdahil olma şansı genel olarak olamamaktadır. Maalesef araçlardaki hasarın oluşmasına engel olucu riskleri yönetme şansı olmadığı bir gerçektir. Elbette ki fenni muayenelerde araçlar kontrol edilmektedir. Ancak sürücüler, araçlarının bakım ve teknik eksikliklerine zamanında müdahale etmemeleri ve sürüş güvenliğini tam olarak sağlayamamalarından dolayı ciddi trafik kazaları sonucu maddi, yaralanmalı veya ölüm-sürekli sakatlıklarla sonuçlanan kazalara sebebiyet vermektedirler. Son yıllarda 21.yüzyıl teknolojileri ile birlikte sigortalanan araçlar sigorta şirketlerince bir yazılım sayesinde takip edilecek ve kullanım istatistiklerine göre fiyatlama yapabileceklerdir. Akıllı yazılım çözümleri sayesinde sigorta şirketleri, teknolojiyi kullanarak istatistiki olarak topladığı bilgileri, sürücü davranışlarına göre, ( hız, kullanım sıklığı v.b.) sürücüye özel risk değerlendirmesi ve fiyatlaması yapabilecekler.
Trafik kazlarının azaltılmasına yönelik olarak planlanan ve sosyal proje olarak başlatılan, kamu spotlarında da yer alan ”Trafikte küçük hata yoktur” kampanyasına da kulak verilmelidir. Sürücülerin de başkalarının da hayatına saygı duyarak trafikte seyretmelidirler.
Sigortacılık açısından kazalardan hemen sonra ilk yanınızda olan trafik polisleri ve hemen sonrasında oluşan hasarın onarılması veya sürücü dahil araçta kişilerin kaza sonucu yaralanması, sakatlanması veya ölmesi ile oluşan tazminatların karşılanması için devreye acenteler, eksperler ve sigorta şirketleri süreci tamamlamaktadırlar.
Trafik sigortaları karşı taraf veya başka bir deyişle üçüncü şahıslara verilebilecek olan zararları karşılayan ve karayolları trafik kanununa göre yapılması zorunlu olan bir poliçedir. Teminat limitleri hazine müsteşarlığınca belirlenmektedir.
Kasko sigortaları ise sürücülerin isteğe bağlı olarak yaptırabildiği sigorta türüdür. Kasko sigortalarında yanma, deprem, çalınma, çarpma-çarpışma, terör, sel vb. ana teminatların yanı sıra ek teminatlar ve asistans hizmetlerinin de alınabildiği bir sigortadır. Kasko poliçeleri trafik sigortalarının tazminat limitlerini aşıldığı kazalarda da devreye girerek ilgili hasarların teminat limitleri kapsamında ödenmesini sağlar. Trafik sigortalarından farklı, çok fazla sayıda riske güvence veren bir poliçedir. Örneğin; tek taraflı ve gerçekten kasıt olmaksızın yapılan kazalarda trafik sigortası değil, kasko sigortasından zararınızı tazmin edebilmektesiniz. Kasko sigortaları genişletilmiş kasko veya full kasko, mini kasko v.b.çeşitleri olan sigortalardır.
Trafik kazalarında hasarların oluşmasının birçok sebebi olmasına karşın, sürücülerimizin özellikle kullandıkları araçların teknik bakımlarına dair gerekli önemi göstermediğini, yirmi yıllık ONGUN SİGORTA Ailesi olarak tecrübe ve gözlemlerimizi birleştirip bu yazımızda konuyu değerlendirdik.
Değerli sigortalılarımıza; sigortacılığın bir risk yönetimi olduğunu, aynı zamanda da hasarın önlenmesine yönelik tedbir alınması gerektiğini hatırlatmak istedik.
ONGUN SİGORTA ülkemiz insanına karşı, sosyal sorumluluk ve bilinç oluşturma konusunda duyarlı olmaya devam edecektir. Sigortacılık sektörü ve acenteler kötü günde yanınızda olacak ve oluşan zararları karşılayacaktır. Ancak kendimiz veya başkalarının hayatına zarar vermek vicdanen insanlarımızı ve toplumsal hayatı yaralamaktadır. Ülkemizde trafik kazaların en aza indirebildiğimiz gün önce insan hayatını, sonra maddi kayıplarımızı, milli servetimizi, enerjimizi kaybetmeden ilerlemeliyiz. Kaza oranımız azaldıkça, Sigortalık oranımız yükselecektir. Çünkü; Kasko ve Trafik sigortaları primleri de makul seviyelere gerileyebilecektir.
Yaşamımız içerisindeki altından kalkamayacağımız tüm risklere karşı sigortasız kalmak mağdur olmaktır. Tüm sigorta türlerinde olduğu gibi, Kasko Sigortası ve Trafik Sigortası ile doğabilecek itilafların önünü keserek, hukuken karşı tarafın taleplerine karşı çapraz sorumluluklarımızın yerine gelmesi için bizleri koruyacaktır.
Yerine koyamayacağınız değerlerinizi mutlaka sigortalamalısınız. Ani ve beklenmedik olarak gelişen olaylara karşı sizi koruyan finansal tek güvence sigortalanmaktır.
Ongun Sigorta ailesi müşterilerine hizmet verirken, doğru teminat, doğru sigorta şirketi ve uygun fiyat felsefesi ile hareket etmektedir. Hasar anında da her daim sigortalılarımızla birlikte olmaya devam edeceğiz.
Unutmayınız ki atalarımızın dediği gibi “Mal Canın Yongasıdır”
Bir sonraki yazımızda farklı bir konuda buluşmak üzere….
Teşekkürler…
#OtomobilLastiğiSigorta #TrafikSigortasıTeklifi #EnUygunTrafikSigortası