Tekne ve Yat Sigortaları

Ongun Sigorta

Tekne Sigortasının karşıladığı başlıca risklere bakıldığında; tüm deniz riskleri, çatışma (çarpışma), yangın, korsanlık, hırsızlık, fırtına gibi Enstitü Yat Klozunda belirtilen risklere ilgili kloz ve Tekne Sigortaları Genel Şartları çerçevesinde teminat sağlar. Gemi veya diğer deniz ve göl araçları için düzenlenen bu sigorta hakkında detaylı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Hangi Deniz Araçları Sigortalanır?

Bu sigorta ile poliçede belirtilen süreyle, gemi veya diğer deniz ve göl araçları veya bunlara ilişkin diğer sigorta ettirilebilir menfaatlerin maruz kalabileceği rizikolara yine poliçede belirlenen koşullara bağlı olarak teminat verilir.

“Gemi veya diğer deniz ve göl araçları” terimi, “yük ve yolcu gemilerini” kapsamaktadır. Ancak, sigortacı kabul ettiği takdirde, ahşap veya beton yahut bunların karışımından yapılmış tekneler, yelkenli tekneler, tenezzüh tekneleri, yat ve kotralar, hizmet motorları, balıkçı gemi ve tekneleri, römorkör, duba, şat ve layterler, yüzer havuz, şahmerdan ve vinçler, yüzer lokanta, deniz motosikletleri gibi deniz ve göl araçları ''gemi veya diğer deniz ve göl araçları'' terimi kapsamındadır.

Sınıf (Klas) Belgesi Nedir, Ne İşe Yarar?

Aksi kararlaştırılmadıkça, sigorta konusu gemi veya diğer deniz ve göl araçları, sınıflama kurumları (klas müesseseleri) tarafından verilmiş sınıf belgesine sahip olmalıdır. Bu belgenin sigorta süresi içinde geçerliliği devam etmelidir. Sınıflama kurumları tarafından verilmiş sınıf belgesine sahip olmayan gemi ve diğer deniz ve göl araçlarının sigorta konusu olabilmesi için yürürlükteki ilgili mevzuat hükümlerine göre inşa edilmiş olmaları zorunludur.

Sigorta Teminatının Kapsamı Nedir?

Bu sigorta, rizikonun gerçekleşmesi sonucu gemi veya diğer deniz ve göl araçlarının yahut bunlara ilişkin diğer menfaatlerin uğrayacağı ziya ve hasarı, ayrıca teminata dahil edilmişse sorumluluk tazminatını, yahut bunlarla ilgili masrafları kapsar. Ziya veya hasar, yahut sorumluluk tazminatı ile bunlara ilişkin masrafların kapsam ve içeriği, teminata dahil ve istisna edilen rizikolar, bu poliçeye eklenen özel şartlarla belirlenmektedir.

Sigorta Bedeli (Değeri) Nedir?

Sigortacı ve sigortalı başka bir esas kararlaştırmamışlarsa, gemi veya diğer deniz ve göl açlarının sigorta değeri, rizikonun başladığı andaki değeridir. Aksi kararlaştırılmadıkça, yakıt, kumanya ve levazım, gemi adamlarının ücretleri, sigorta ücreti bu değere dahil değildir.

Aşkın ve Eksik Sigorta Nedir?

Sigorta bedeli, sigorta değerini aşamaz, aşan kısım varsa geçersizdir ve aşkın sigortaya girer. Sigorta bedeli, sigorta değerinden az ise eksik sigorta olarak değerlendirilecek olup, ödenecek hasar tazminatı sigorta bedeli ile sigorta değeri arasındaki orana göre sigortalıya eksik ödenecektir. O nedenle gerçek değerin poliçeye yazılması gerekir.

Sigorta Teminatının Başlangıcı ve Sonu

Bu sigorta, aksi bir şekilde anlaşılmamışsa, poliçede belirtilen başlangıç tarihinde öğlen saat 12:00'de başlar ve yine poliçede belirtilen bitiş tarihinde öğlen saat 12:00'de sona erer. Her iki halde de gemi veya diğer deniz ve göl araçlarının bulunduğu yerin saati esas alınır.

Hasar ve Tazminata İlişkin Kurallar

Rizikonun gerçekleşmesi halinde tarafların “Yetki” ve “Yükümlülükleri”;

Riziko gerçekleştikten sonra, tarafların bütün hakları saklı kalmak koşulu ile “her türlü koruma önlemlerini almaya” veya “bunların alınmasını istemeye”, “gözetmeye” veya “bunlara girişmeye yahut başlamaya” sigortalı veya sigorta ettiren zorunlu, sigortacı da yetkilidir. Sigortacının bu eylemlerinden dolayı ödeme yükümlülüğünü peşinen kabul ettiği ileri sürülemez.

Sigortalı veya sigorta ettiren bu konularda sigortacı ile tam bir işbirliği yapmak, bu önlemlerin alınmasına yardım etmek için elindeki bütün belge ve bilgileri sigortacıya vermekle yükümlüdür.

Bundan başka, sorumlu üçüncü kişilere karşı rücu haklarını korumak üzere, “bütün önlemleri zamanında almak” ve gerekli işlemleri yapmak için, sigortalı veya sigorta ettiren, ”sigortacı ile koşulsuz işbirliği” yapmakla yükümlüdür.

Sigorta ettiren veya sigortalı, yukarıda sayılan yükümlülükleri yerine getirmez ve bunun sonucu zarar miktarında bir artış olursa, bu kısım sigortacının ödeyeceği hasar tazminatından indirilir.

Hasar Bildirimi Nasıl Yapılır ve Hasara İlişkin Belgeler Nelerdir?

Sigorta ettiren veya sigorta sözleşmesinden haberi olması halinde sigortalı, rizikonun gerçekleştiğini öğrenir öğrenmez, bu durumu sigortacıya bildirmekle veya ihbar etmekle yükümlüdür. İlgili sigorta şirketinin çağrı merkezine veya sigortayı düzenleyen aracı üzerinden hasar dosyası başvurusu yapılarak kayıt açtırır.

Sigorta sözleşmesinden doğan borcun muaccel olabilmesi için sigortalı, tazminatın hesabını gösteren bir liste ile diğer gerekli belgeleri vermek zorundadır.

Bu belgeler aşağıda belirtilmiştir.

-Deniz raporu,

-Kaza ile ilgili güverte ve makine jurnallerinin onaylı kopyaları,

-Denize elverişlilik belgesi,

-Kaza ile ilgili sınıflama kurumu raporu,

-Yürürlükte bulunan sınıf (klas) belgesi; sınıf belgesine sahip olmayan gemi ve diğer deniz ve göl araçları için ise, A-2 maddesinde belirtilen esaslara uyulduğuna ilişkin belge,

-Ekspertiz ve/veya dispeç raporu,

-Gemi adamları donatımında asgari emniyet belgesi,

-Gemi adamları listesi,

-Zarara ilişkin proforma fatura, makbuz vb. belgeler.

Sigorta Poliçesi Priminin Ödenmesi

Sigorta priminin tamamı veya taksitle ödenmesi kararlaştırılmış ise ilk taksit, poliçenin tesliminde ve kalan taksitler de poliçede belirtilen tarihlerde sigortacıya nakden ödenir.

Sigorta ettiren kimse primini vermemiş, prim tecil edilmiş veya poliçede vadeleri tayin ve tespit edilen herhangi bir taksitini vade gününün bitiminde ödememiş ise temerrüde düşer.

Temerrüt gününü takip eden 15 gün içerisinde de sigorta ettiren prim borcunu ödemezse, bu sürenin bitiminden itibaren, 15 gün süre ile sigorta teminatı duracaktır. Bu sürenin sonuna kadar prim ödenmediği takdirde sigorta sözleşmesi herhangi bir ihtara gerek kalmadan tek taraflı olarak feshedilmiş olur.

Bu poliçe ile ilgili herhangi bir prim iadesi ekli özel şartlara göre yapılabilecektir.

Zamanaşımı Süresi Nedir?

Sigorta sözleşmesinden doğan bütün talepler, hasar tarihinden itibaren iki yılda zamanaşımına uğrar.

Poliçe ÖzeI Şartları Hakkında

Tarafların anlaşmasına bağlı olarak ve genel şartlara aykırı olmamak kaydıyla, poliçeye özel şartlar konulabilir. Bu özel şartlar, genel şartlara göre gerektiğinde öncelikli olarak uygulanacaktır.

Kaynak: Tekne Sigortaları Genel Şartlar

Tekne Sigortaları Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

Tekne neden sigortalanır?

Tekneler, denizde ve karada bulunurken birçok fiziki risk ile karşı karşıyadır. Bu risklere örnek vermek gerekirse deniz tehlikeleri, yangın, deprem, infilak, korsanlık, kazanların patlaması, şaft kırılması, kötü niyetli hareketler, gemi veya botların tamamen çalınması sayılabilir. Sayılanlar ve benzeri riskler karşısında tekneler güvence altına alınabilmektedir.

Tekne sigortasına nasıl ulaşırım?

Sigorta şirketlerinin yetkili aracılarına başvurabilirsiniz.

Tekne sigortaları zorunlu mu?

Zorunlu değildir.

Tekneler marinada güvende mi?

Teknenin sigortasız olması denizde veya karada sabit veya hareketli iken daima risk barındırır. Yanan başka bir teknedeki yangın sizin teknenize sirayet edebilir. 

Tekneyi sahibinden başkası kullanabilir mi?

Evet kullanabilir. Sigorta sözleşmesinde belirtilen ve ehliyet sahibi kişiler kullanabilir.

Tekne sigortası neleri karşılar?

Tüm deniz riskleri, çatışma (çarpışma), yangın, korsanlık, hırsızlık, fırtına gibi Enstitü Yat Klozunda belirtilen riskler, ilgili kloz ve Tekne Sigortaları Genel Şartları çerçevesinde teminat altındadır.

Tekne kışın marinada, karada beklerken sigorta güvencesi devam eder mi?

Sigorta şirketi, kışlama dönemine ait süre ve bilgiler ile poliçeyi düzenlemiş ise tekne karada olduğu sürece güvence altındadır.

Tekne bedeli nasıl tespit edilir?

Teknenin satın alındığı tarihteki bedel baz alınarak güncel piyasa rayiç bedeli dikkate alınarak tespit edilir.

Tekne sigortası primleri neye göre hesaplanır?

Teknenin yaşı, modeli, yapım tarzı, sürati, bağlama yeri, kullanım amacı (sivil/ticari) gibi bilgiler ışığında hesaplanır.

Kiralanan tekne güvence altında mı?

Sigorta şirketine tekne sigortası tanzim edilirken hangi şartlarda kiraya verildiği (kaptanlı veya kaptansız) bildirilir. Sigorta şirketi bu durumu onaylarsa teminat sağlanır.

Teknenin hızı neden önemli?

Riski değerlendirmek ve fiyatlamak açısından önemlidir. Aşırı hız yapan bazı teknelere teminat verilemeyebilir.

Teknedeki tüm donanım ve ekipmanlar sigortalanabilir mi?

Evet. Teknenin gövdesi, omurgası ve teçhizatlar tekne poliçesi teminatına dahildir.

Kişisel eşyalar teminat kapsamında mı?

Ek teminat olarak belirli bir prim karşılığında ve azami sigorta limitleriyle dahil edilebilir.

Yakıt ve kumanya sigortalı mı?

Tekneye ait sarf edilebilen veya tüketilen bilimum malzemeler teminata haricidir.

Tekne Sigortası karasularımız dışında geçerli mi?

Sigorta poliçesi düzenlenirken, teknenin teknik olarak uygunluğu söz konusu ise poliçede belirtilen Seyrüsefer Sahası dahilinde sigorta teminatı yurt dışında da geçerli olur.

Tekne Sigortası süresi nedir?

Genel olarak bir yıllık düzenlenir.

Tekne sigortası istisna haller?

Tekne sigortaları tüm deniz risklerini kapsar. Ancak istisna tutulan riskler, poliçede ilgili klozlarda belirtilir. Standart yat klozunda Savaş Riski teminat dışı olmakla birlikte, sigortalı tarafından talep edilirse sigorta şirketinin şartlarıyla onaylaması halinde, teminat sağlanabilir.

Bazı istisna haller aşağıdaki gibidir;

-Dıştan takma motorun düşmesi, güverteden yuvarlanması,

-Ana teknenin adı ile işaretlenmemiş olan servis botu, Teknenin bir kazaya uğramadan yelken ve kılıfların yırtılması

-Kişisel eşyalar

-Çizim veya yapımdaki bir hatanın düzeltilmesi için yapılan masraflar

3. Şahıslara verilecek zararlar?

Tekne ile istemeden herhangi bir sebeple üçüncü şahıslara verilen maddi ve bedeni zararlar, Enstitü Yat klozu çerçevesinde, poliçede yazılı azami teminat limiti ile teminat altındadır.

Tekne Sigortası primi nasıl ödenir?

Poliçe için ödenecek olan prim, sigorta şirketinin belirleyeceği alternatif ödeme planlarıyla gerçekleşebilir. (Peşin veya taksitlerle)

Başka teknelere ve marinaya verilebilecek zararlar kapsam dahilinde mi?

Tekne sigortasındaki 3. şahıs sorumluluk teminatı azami limiti dahilinde, diğer tekne ile liman/marinalara verilecek zararlar karşılanmaktadır.

Tekne sahibi yılın belli bir döneminde teknesini, bir yaşam alanı olarak kullanıyor ise?

Sigorta şirketi onayı olmaksızın teknenin ev olarak kullanılması halinde sigortanın teminatı geçerli olmaz. Sigorta şirketi poliçe tanzim edilirken bilgilendirilmelidir.

Tekne ile yarışlara katılmak söz konusu mu?

Yarışta yaşanabilecek riskler tekne sigortalarında standart istisnadır ve poliçe teminat sağlamaz. En başta poliçe tanzim edilirken, belirli şartlarla ve ek prim ile teminat sağlanabilir.

Tenezzüh teknesi nedir?

Teknenin özel veya gezinti amacıyla kullanıldığını ifade eder.

Teknelerin kullanım amacı?

Tekneler sivil veya ticari amaçlarla kullanılabilir. Sigorta şirketleri açısından bu durum, teminatlar ve fiyatlama açısından önemlidir.

Teknede bulunan ufak bot teminatta mı?

Ana teknenin adı ile aynı adını taşıyan servis botları, tekne poliçesi kapsamındadır. Servis botunun üzerinde ana teknenin adının yazması şarttır.

Tekne 17 mil üzeri hıza sahip ise?

17 mil üzerinde hız yapan tekneler, yüksek hızlı tekne sınıfındadır. Poliçelerde belirtilen  “Speedboat (sürat botu) klozu, bu sebeple teminat kapsamında bazı daraltmalara sebep olacaktır.

Bazı istisnalar;

-Teknenin içinde kimse olmadan bırakıldığı yerde oturması, batması

-Yarışa katılması veya hız denemesi sırasında meydana gelen ziya ve hasarlar

-3. şahıslara verilecek zararlar

Teknelerde yapılan tadilatlarda sigorta işe yarar mı?

Teknelerin tersane veya marinalarda yapılan rutin bakımları zaten teminata dahildir. Ancak teknelerde yapılacak, köklü veya kapsamlı tadilatların öncesinde sigorta şirketine bilgi verilerek teminat onayı alınmalıdır.

Tekne bayrağı değişiminde sigorta?

Bayrak değişimi sigorta şirketine mutlaka iletilir.

Tekne sigortası yapılırken ön ekspertiz?

Bazı durumlarda sigorta şirketinin isteği ile uzman/eksper bir kişi tekneyi detaylı olarak incelemek üzere ekspertiz yapar. Teknenin teknik donanım, yeterlilik ve bedeli hakkında bir rapor hazırlanması için profesyonel eksperden destek alınır. Eksperin gözlemleri ve değerlendirmesi neticesinde düzenleyeceği rapor ile sigorta süreci başlatılır ve tamamlanır. Bu durum sigortalının da sigortacının da lehinedir.

Teknenin başka bir yere nakli?

Tekne bulunduğu yerden karayolu taşıma vasıtasına yüklenip, başka bir yere gidecek ise nakliyat emtia sigortası yapılır. Çünkü tekne sigortası teminat sağlamaz.

Teknenin çevreye verebileceği zararlar?

Çevre kirliliği, yat poliçelerinde standart olarak teminat dışındadır. Ek teminat talepleri sigorta şirketlerinin onayın tabidir.

Tekne sigortası muafiyet?

Herhangi bir hasar neticesinde sigortalının üzerinde kalan hasara katılım oranıdır. Genel uygulama, sigorta bedelinin % 1’i şeklinde olup riske göre muafiyet oranında farklılıklar olabilecektir.

Teknedeki makinelerin arızaları karşılanır mı?

Standart tekne sigortalarında makine arızaları karşılanmaz. Sigorta şirketi, risk değerlendirmesine göre uygun görürse, makineler bozulmalara karşı ek teminat ile poliçeye dahil edilebilir.

Tekneler çekek yerlerinde sigorta kapsamında mı?

Sigorta şirketi teknenin çekek yerine alındığını biliyor ise poliçenin teminatları çekek yerinde geçerli olur.

Yatın enkazının çıkarılması masrafları karşılanır mı?

Kurtarılandan sağlanan kazanç düşüldükten sonra, enkaz kaldırma masrafı 3. şahıs mali mesuliyet teminatı LİMİTLERİ dahilinde ödenecektir.

Institute Yacht Clauses (Enstitü Yat Klozu) ile üçüncü şahıslara karşı verilen zararlar?

İlgili kloz ile üçüncü şahıslara verilebilecek zararlar poliçede belirtilen azami limitler ile sınırlı bir şekilde teminat altına alır. Bu zararların bazılarına aşağıda yer verilmiştir;

-Diğer teknedeki eşyaların hasarı,

-Sigortalı teknede veya yakınında ya da diğer teknedeki can kaybı, bedeni sakatlık, hastalık ve hayat kurtarmak için yapılan ödemeler,

-Yargılama masrafları (önceden sigortacının onayı alınmak kaydı ile)

-Enkaz kaldırma masrafları

Teknedeki Elektronik Cihazlar sigortaya dahil mi?

Tekneyi oluşturan her türlü teçhizat ve donanım, teknenin ayrılmaz bir parçası olarak görülmektedir. Konuyla alakalı Enstitü Yat klozunda belirtilen rizikolara karşı teminat sağlanır. Bu rizikolardan biri gerçekleşmedikçe, teknedeki elektronik cihazlarda ortaya çıkabilecek bozulma vb. diğer hasarlar, poliçenizde aksi bir ifade yok ise teminat kapsamı dışındadır.

Terör ve kötü niyetli hareketler sigorta kapsamında mı?

Yat klozunda terör/savaş riskleri istisnadır. Sigorta şirketi onaylar ise ek teminat olarak poliçeye eklenebilir.

Deprem sebebiyle tekne zarar görürse sigorta zararımı  karşılar mı?

Evet karşılar.

Enstitü Yat klozunda istisna riskler nelerdir?

-Dıştan takma motorun düşmesi veya güverteden denize yuvarlanması,

-Süratbotu klozu ile ayrıca sigorta edilmedikçe, ana teknede veya kıyıda yatmakta olan hızı 17 mili aşan servis botu,

-Ana teknenin adı ile daimi olarak işaretlenmemiş servis botu,

-Tekne oturmadıkça, çatışmadıkça veya sudan başka (buz dahil) herhangi görünür bir cisme çarpmadıkça veya bağlı olduğu serenlerin hasarı sonucu olmadıkça yelken ve kılıfların rüzgar tarafından yırtılması veya fora edilmişken patlaması,

-Teknenin oturması, batması, yanması, tutuşması veya sudan başka (buz dahil) herhangi görünür bir cisme çarpması ya da değmesi nedeniyle ziya veya hasara uğramadıkça, gemi yarışırken yelkenler, direkler veya serenler yahut sabit ve hareketli çarmık veya iskotaların ziya veya hasarı,

-Kişisel eşya, tüketilebilir gereçler(levazım), balık takımı veya demir ve zincirler,

-Teknenin oturması, batması, yanması, tutuşması veya sudan başka(buz dahil) herhangi görünür bir cisme çarpması ya da değmesi nedeniyle ziya veya hasara uğramadıkça, kaplama veya oradaki onarım,

-Çizim veya yapımdaki bir hatanın düzeltilmesi için yapılan masraf veya zarar ya da çizim yahut yapımda iyileştirme ve değişiklik nedeniyle yapılan herhangi bir masraf yahut zarar,

-Yarı batık bir tekne neden olmadıkça, ağır hava nedeniyle motor ve bağlantıları (pervane veya bağlantı mili hariç) elektrik donanımı, aküler ve bağlantılarının uğradığı ziya veya hasar

Nükleer rizikolar teminata dahil mi?

Hayır.

Sel, seylap riskleri dahil mi?

Sel ve seylaptan kaynaklı hasarlar dahildir.

Tekne kaza sonucu battığında, sudan çıkarma masrafları dahil mi?

Enkaz kaldırma masrafları, 3. Şahıs Mali Mesuliyet teminatı kapsamında poliçede yazılı azami limitler dahilinde karşılanır.

Acil durumlarda teknenin çekme/çekilmesi söz konusu mu?

Acil durumlarda çekme ve çekilme rizikoları karşılanır.

Korsanlık durumunda fidye poliçeden ödenir mi?

Tekneye verilen zararlar karşılanır. Fidye talepleri karşılanmaz.

Pervane ve şaft hasarları karşılanır mı?

17 mil üstündeki süratbotu klozuna tabi olan teknelerde, ilgili kloza göre teminat dışlındadır.

Hatalı kullanımda meydana gelen hasarlar karşılanır mı?

Evet teminat kapsamındadır.

Tekne sigortasında hasarsızlık indirimi uygulanır mı?

Böyle bir standart uygulama yoktur. Ancak sigorta şirketleri yenileme fiyat teklifi sunarken hasarsızlık durumunu mutlaka değerlendirir.

Yaşlı teknelerde hasar neticesinde eskime payı düşülüyor mu?

Poliçede aksine bir anlaşma yok ise genellikle piyasa rayiç bedeli dikkate alınarak eskime payı düşülür.

Teknenin alıkonması poliçe kapsamında mıdır?

Kötü niyetli hareketler, korsanlık ile tekne veya botlarının zor kullanılarak çalınması, Londra Enstitü Yat Klozları ile teminat altındadır.

Tekne Tsunami neticesinde zarar görürse?

Tekne tsunami dahil her türlü deniz tehlikelerine karşı teminattadır.

Kaynak: Allianz Sigorta

 

Tekne ve Yat Sigortaları Fiyat Teklifi İçin Gerekli Bilgiler

Sigortalının;

-TC veya Vergi Kimlik No

-Tekne Adı

-Tekne Bayrağı

-Marinası

-İnşa Tarihi

-Boyu/Eni/Derinliği

-Motorlu, Yelkenli

-Teknenin Bedeli

-Tekne Kullanım Şekli (Özel & Ticari)

-Teknenin Hızı (17 Mil Altı, 17 Mil Üstü)

-Bağlama Kütüğü Ruhsatı

-Tekne Ruhsatı

-Motoru (Dıştan Takmalı, İçten Takmalı)



TEKLİF AL