Tamamlayıcı Sağlık Sigortası son bilgiler 2024

ANASAYFA SİGORTA BLOG Tamamlayıcı Sağlık Sigortası son bilgiler 2024

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası son bilgiler 2024

Ongun Sigorta

2024 yılı itibarıyla hükümetin yıllık programında da yer verildiği üzere, sosyal güvenlik sistemi ile kişilere sağlık güvencesinin daha etkin sağlanması için tamamlayıcı sağlık sigortası sisteminin destekleneceği kamuoyunda ele alınmaktadır. Ülkemizde yaklaşık 4 milyon kişinin tamamlayıcı sağlık sigortası bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında olan kişiler, yatarak ve ayakta tedavi hizmetlerinden faydalanırken anlaşmalı özel hastanelerde kendilerine çıkarılan fark ücretini bu poliçeden karşılamaktadır. Böylece Tamamlayıcı Sağlık Sigortasından yararlanan kişiler, anlaşmalı özel hastanelerde sıra beklemeden ve ceplerden ekstra bir ücret çıkmadan, sağlık giderlerini karşılamaktadır. Son yıllarda ülkemizde yapılan sağlık harcamalarına bakıldığında; 2022 yılında SGK 283 milyar lira ödeme yaparken, 2023 yılında ise bu rakam %95 artarak 553 milyar lirayı bulmuştur. Bu bedelin %66,4’ü tedavi giderlerine, %33,6’sı ise ilaç ve muayene/reçeteye harcanmaktadır. Ağırlıklı olarak kamu hastanelerince işleyen sağlık sistemimizin maliyetleri gün geçtikçe artmaya devam etmektedir. O nedenle hali hazırda işleyen Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının, yeni bir sisteme dönüştürülmesi gerektiği üzerinde durulmaktadır. Buna göre emekli olan kesime SGK sağlık hizmeti vermeye devam edecek ancak, çalışan kesim tamamlayıcı sağlık sistemi kapsamında tamamlayıcı sağlık sigortası yaptıracak ve devlet de ödenecek prime destek olacak. Böylece, SGK’nın sağlık sigortası adı altında hem çalışandan ve aynı zamanda işverenden yaptığı prim kesintisinin bir kısmı, tamamlayıcı sağlık sigortasına aktarılabilir şeklinde değerlendirmeler yapılmaktadır.

Yıllık olarak işveren ve çalışandan kesilen genel sağlık sigortası primi toplamı, tamamlayıcı sağlık sigortası primi ile mukayese edildiğinde; ortaya çıkan farkın tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesi yıllık priminin çok daha ekonomik olduğunu göstermektedir. Şayet çalışan kesimin tamamı tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmak zorunda olur ise mevcut tarife primleri de neredeyse yarıya inebilecektir.

Tamamlayıcı Sağlık Sistemi, Avrupa’da Fransa, Almanya ve Hollanda gibi ülkelerde yıllardır uygulanmaktadır.

Sigorta sektöründe, Şehir Hastanelerinde de Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının geçerli olması gerektiği yönünde talepler bulunmaktadır. SGK, görüntülü uzaktan muayene ücretini hali hazırda ödeyebilmekte olup, tamamlayıcı sağlık sigortasının da burada geçerli olabileceği değerlendirilmektedir. Ülkemizde özel sağlık sigortası düzenleyen şirketlerin, tamamlayıcı sağlık sigortası ile SGK’yı destekleyerek sübvanse ettiği tespiti de yapılmaktadır. 

Tamamlayıcı sağlık sigortasını tabana yayarak primlerin çok daha aşağıya gelmesinin mümkün olabileceği görülmektedir.

Tamamlayıcı yerine Destekleyici!

Quick Sigorta Gen. Md. Yrd. Sn. Elvan Atalay, Türkiye’de, tamamlayıcı sağlıkta 4.1 milyon, özel sağlıkta da 2.8 milyon olmak üzere toplam 7 milyon kişinin sağlık sigortalısı olduğunu ifade etti. Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının, özel sağlık sigortasının bir çeşidi olduğunu, ancak önceliğinin sosyal güvenlik kurumu tarafından ödenen tutarın üzerine özel hastanelerde alınan fark tutarlarını ödeyen bir sigorta türü olduğunu belirten Atalay, aslında tamamlayıcı yerine, “destekleyici” demek daha doğru tespitinde bulundu. Özel hastanelerin SGK’nın üzerine ne kadar fark ücreti alınacağına hastaneler karar vermektedir. Geçerli olan yasal mevzuata göre yüzde 200’ün üzerinde alınamaz dense de fark ücretini ödeyen kurum bir sigorta şirketi olunca burada bir limit olmamaktadır. Hastanelerin özel sigorta şirketleriyle anlaşmaları var ancak özel sigorta şirketleri cari fiyattan farklı bir tutar ödemektedir. Atalay, tamamlayıcı sağlık sigortasında ortalama 40 yaşında bir kişi, ayakta tedavi dahil bir plan için 16-17 bin lira öderken, sadece yatarak tedavili bir plan satın alır ise bu prim 5-6 bin liralara düşmektedir. Elbette yaş ve cinsiyet poliçe priminde direk etkilidir. Yine 40 yaşında biri, Tamamlayıcı sağlık sigortası değil de yatarak artı ayakta tedavi limitsiz bir özel sağlık sigortası tercih eder ise 90-120 bin lira arasında prim ödemektedir.

Değerlendirme ve Sonuç

Yukarıdaki değerlendirmelerden anlaşılacağı üzere, SGK primleri ödeyen çalışan kesimin tamamının Tamamlayıcı Sağlık Sigortası yapması durumunda, primler düşecek ve anlaşmalı hastane ağına kamuya ait olan Şehir Hastaneleri de eklenerek sürdürülebilir bir sağlık sistemine kavuşulmuş olacaktır. Burada SGK sistemi de vatandaş da avantajlı duruma gelecektir. 

 

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası için TIKLAYINIZ

 

#TamamlayıcıSağlıkSigortası

#TSS

#ÖzelSağlıkSigortası

#ÖSS



TEKLİF AL