Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi 2025

ANASAYFA SİGORTA BLOG Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi 2025

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi 2025

Ongun Sigorta

Kamuoyuna açıklanan Orta Vadeli Programa (OVP) göre vatandaşların uzun vadede tasarruf etmeleri açısından Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile Otomatik Katılım Sisteminde (OKS) yeni düzenlemeler getirileceği belirtilmiştir. Bu bağlamda, Otomatik Katılım Sisteminin (OKS) işverenlerin de katılımı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği ve böylelikle Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminin kurulacağı programda yer almaktadır.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Ne Zaman Kurulacak?

Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında, Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminin kanunu düzenlemesinin yapılmasının ardından, 2025 yılının dördüncü çeyreğinde hayata geçeceği ifade ediliyor.

Dolayısıyla tüm çalışanlar için hali hazırda uygulanan “Otomatik Katılım Sistemi”, kanuni düzenleme ile revize edilecek ve 2025’in sonlarına doğru “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi” adıyla kurulmuş olacak.

İkinci Basamak Emeklilik Nedir?

İkinci Basamak Emeklilik konusu, çalışanlar dahil olmak üzere toplumun genelini ilgilendirmektedir.

Dünyada Uygulanan Emeklilik Sistemi Basamakları;

Birinci Basamak Emeklilik: Çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödeyerek, gerekli şart ve koşulları (yaş ve prim gün sayısı) sağladıktan sonra emekli oldukları, devletin kurup yönettiği bir emeklilik sistemidir. (Ülkemizdeki adı SGK)

İkinci Basamak Emeklilik: Çalışanların aylık ücretlerinden kesilen ve işverenlerin de belirli oranda katkı sunduğu tamamlayıcı özel emeklilik sistemidir. (Ülkemizdeki adı OKS)

Üçüncü Basamak Emeklilik: Kişilerin kendi isteği ve tercihleri doğrultusunda, birikim yapmak suretiyle gelecek için tasarruf ettikleri sistemdir. (Ülkemizdeki adı Bireysel Emeklilik Sistemi BES)

Ülkemizde yukarıda belirtilen emeklilik sistemlerinden birinci ve üçüncü emeklilik sistemleri vardır. İkinci basamak emeklilik sistemi yani Otomatik Katılım Sistemi (OKS) yer alsa da sistemin birtakım kanuni düzenlemelere ihtiyacı bulunmaktadır.

OVP Otomatik Katılım Sistemi Nedir?

Ülkemizde Bağ-Kur kapsamında olan vatandaşlar dışındaki her çalışan, işvereni tarafından zorunlu olarak bireysel emeklilik sistemi kapsamında otomatik katılım sistemine dahil edilmektedir. Böylece çalışanın aylık maaşının %3’ü OKS’ye aktarılmaktadır. Devlet ise çalışanın maaşından kesilen %3’lük tutarın, %30’una katkı sunmaktadır. Hali hazırda bu sisteme işverenin katkısı yoktur. Ayrıca çalışanların sistemden istedikleri zaman ayrılma hakları vardır. OKS, 2017 yılından bu yana uygulanmaktadır. 2024 yılına gelindiğinde yaklaşık 7.5 milyon çalışanın otomatik katılım sistemine kayıtlı olduğu görülmektedir.

Mevcutta uygulanan OKS’nin, 2025 yılının sonunda kapsamı ve içeriği değiştirilerek, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine dönüştürülecek.

Mevcut OKS ile Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Arasındaki Farklar

>Bugünkü sistemde çalışanın maaşından %3 kesiliyor, buna da devlet %30 katkı yapıyor.

>Yeni düzenlenecek Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde işverenler sisteme katkı yapacaklar. Çalışanlar, OKS’de olduğu gibi Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde istedikleri zaman sistemden ayrılamayacaklar. Çünkü, Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminde olan bir çalışan, emekli olduğunda sosyal güvenlikten aldığı maaşın üzerini bu sistemden tamamlayacak.

Değerlendirme

Yeni düzenlenecek “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine”; “Çalışan”, “İşveren” ve “Devlet” aynı anda katkı sağlamış olacaktır.

İşverenin bu sisteme ne kadar katkıda bulunacağı, çalışanın katkısının ne olacağı ve devletin katkısının ne şekilde olacağı konuları üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Önümüzdeki bir buçuk yılda, konuya ilişkin düzenlemeler netlik kazanacaktır.

#TamamlayıcıEmeklilikSistemi

#BireyselEmeklilikSistemiBES

#OtomatikKatılımSistemiOKS



TEKLİF AL