Sigortasız araçlar!

Ongun Sigorta

Ülkemizde 25 Milyonu aşkın motorlu, hibrit ve elektrikli araç trafiğe kayıtlıdır. Ancak halen çok ciddi sayıda aracın zorunlu trafik sigortasının olmadığı tespit edilmiştir. Trafiğe çıkan araçlar bakımından emniyet kontrollerinde zorunlu trafik sigortasının olmadığı fark edildiğinde, araç trafikten men edilerek trafik cezası uygulamasına tabi tutulur. Ayrıca sigortasız araçların EGM ve SBM’nin dijital ortamında bulunan kayıtlarından tespit etmek üzere çalışmaların sürdürüldüğü bilinmektedir. Ancak sigortasız araç sayısının minimum seviyelere getirilmesi amacıyla farklı uygulamalar da devreye alınmalıdır. Örneğin; ikinci el bir aracın alım satımının yapıldığı sırada aracı satın alan kişinin adına trafik sigortasının yapılmasının zorunlu hale getirilmesi değerlendirilebilir. Böylelikle sigortalılık oranlarının tam kapasiteye gelmesiyle birlikte risk yönetimi çok daha sürdürülebilir olacaktır.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi SBM’nin sigortasızlık raporları verilerine göre;

Otomobil sigortalarında, 14,7 milyon aracın 13,8 milyon adedine poliçe düzenlendiği ve sigortasızlık oranının yüzde 6,13’e yükseldiği görülmektedir. Otomobil araç grubunda yaşanan bu yüksek sigortasızlık oranının, sektöre zarar verdiği apaçık ortadadır.

Sigortasızlık hakkında!

06 Şubat 2023 Kahramanmaraş depreminde birçok araç zarar görmüştür. Kahramanmaraş ilimiz dahil olmak üzere, depremden etkilenen toplam 11 çevre ilimizde trafiğe kayıtlı bulunan araçların zarar gördüğü ve birtakım nedenlerle halen trafikten kayıtlarının düşülmediği görülmektedir. Deprem bölgesi illerinde yaşayan vatandaşların, içinde bulundukları ekonomik nedenlerden ötürü poliçelerini yaptıramadıkları ve ertelemek durumunda kaldıkları da bir gerçektir. Tam aksine ülkemizin büyükşehirlerinde ise trafiğe kayıtlı araç sayısının artmakta olduğu bilinmektedir.

Yukarıda bahse konu yapılan tespitler dikkate alındığında, günün sonunda trafiğe kayıtlı olmayan çok sayıda aracın bulunduğu ve bu durumun sigorta sektörüne ve sigortalıların oluşturdukları prim havuzuna ciddi zarar verdiği görülmektedir. 2020 yılı Mart ayından itibaren başlayan pandemi, sıfır araç tedariğindeki sorunlar, yüksek döviz kuru ve yüksek enflasyon gibi tüm sıkıntılar, ikinci el araçları yatırım aracı haline getirdi. Ülkemizde yatırım için araç satın alan insanlar, aracı satın aldıkları günden itibaren 15 günlük geçerlilik süresi olan eski sigortası ile devam etmektedir. Çünkü yatırımcı, aracı her an satabileceğini planlamaktadır.  Alınan araçların kullanmak için değil yatırım için alınması, aracın kullanılmadan sabit kalmasına ve trafiğe çıkmamasına sebep olmaktadır. Yaşanan bu durum aracın zorunlu trafik sigortasının yapılmadan ileri bir tarihe kadar (satılacağı) ertelenmesine neden olmaktadır. Dolayısıyla binici değil de yatırımcı olarak araç satın alan kişiler için sigorta, acil ve önemli bir konu olmaktan uzak durumdadır.

Özetle ifade etmek gerekirse; trafiğe kayıtlı araçların araç sahiplerinin hangi nedenlerle zorunlu trafik sigortalarını yapamadığının netleştirilmesi için kamu otoritesi ve sektör temsilcilerinin harekete geçmesi gerekir. Gerçek anlamda zorunlu hale getirilen trafik sigortaları sayesinde, sigorta şirketleri de sigortalılar da daha adil bir sigortalı havuzunu birlikte yaratmış olacaklar. Sigortalılık oranlarının tüm sigorta türlerinde yüksek olması demek; sigorta primlerinin dengelenmesi, muafiyet oranlarının düşmesi, koasürans oranlarının iyileşmesi ile olası risklerin gerçekleşmesi durumunda, maddi kayıplar tam olarak karşılanabilecektir. Poliçeler böylece daha uygun primler ve daha geniş teminatlarla düzenlenebilecektir.

Neticede, nüfusumuzun büyük bir bölümü sahip oldukları değerleri optimum seviyelerde sigortalamak suretiyle, kendi haklı menfaatleri ile birlikte, milli servetin korunmasına da katkı sunacaklardır. 

Geç kalmadan bizi arayın ve sigortalanın… smiley

SİGORTA FİYATI İÇİN TIKLAYINIZ

 

#SigortasızAraçlar

#ZorunluSigortalar

#ZorunluTrafikSigortası

#TrafikSigortasıFiyatları2023 



TEKLİF AL