Sigorta poliçesi denince ilk akla gelen araçlara zorunlu olarak düzenlenen trafik sigortalarıdır. Sigorta sektöründe oto kaza sigortaları başlığı altında yer alan araç sigortaları, zorunlu trafik sigortası ve kasko sigortası olmak üzere iki grupta toplanır. Trafik sigortaları, karayolları trafik kanununa göre kusurlu olduğu tespit edilen aracın, karşı tarafa ve-veya üçüncü şahıslara verdikleri maddi, bedeni, ölüm veya sürekli sakatlık tazminatlarını poliçede yer alan limit ve şartlarla karşılar. Kasko sigortası ise kendi aracınızın başına doğal veya doğal olmayan sebeplerle gelebilecek birçok zarara karşı güvence sağlar. Kasko Sigortasında, Trafik Sigortasındaki mevcut İhtiyari Mali Mesuliyet İMM teminat limitine ek, ilave İMM teminat limiti verilir.
Trafik sigortalarında tüm araç gruplarına ve hasarsızlık basamaklarına göre tavan primler uygulanır. Bu azami tavan primler, her ay SBM’nin web sayfasında yayınlanır. Kasko sigortalarında ise sigorta şirketlerinin deprem teminatı dışında oluşturdukları kendi kasko fiyat tarifeleri vardır. Araçların yıllık kasko primlerinde; markaya, hasar onarım maliyetine ( yedek parça ve işçilik), sigortalı havuzunun teknik karlılığına ve piyasa rekabet koşullarına göre her bir sigorta şirketi birbirinden farklı fiyat tarifesi uygular. Araç sahibi açısından önemli olan kasko sigortası paketindeki teminatların, sigortalının ihtiyacına uygun olarak eksiksiz tanzim edilmesidir.
Oto Kaza Sigortası Primleri Neden Yükseldi?
2020 yılı Mart ayında başlayan pandemi ile birlikte artan yedek parça ve ikinci el araç fiyatları nedeniyle, trafik ve kasko sigortası primleri özellikle 2022-2023 yıllarında sürekli artış göstermiş, ancak 2023 yılı sonuna doğru belirli bir seviyede durağanlaşmıştır. Sıfır araçların piyasaya arzının artması, ikinci el araç fiyatlarının dengelenmesine sebep olmuştur. Böylece oto sigortası primleri, geleceğe dair çok daha öngörülebilir şekilde fiyatlanabilir hale gelmiştir. Sigorta gelecekteki olası hasar maliyetlerinin karşılanmasına yönelik olarak yapılır. Böylesi bir süreçte sürekli artan fiyatlar, yüksek enflasyon ve artan döviz kuru olan bir ortamda, sigorta fiyatlaması yapmak, sigorta şirketlerini zorlamaktaydı. Bu dönem, 2024 yılı itibarıyla neredeyse bitti diyebiliriz. Sigorta şirketleri, ekonomik, finansal ve yukarıda bahsedilen tüm gelişmelerden yakından etkilenmektedir.
Oto kaza sigortaları dışında sigorta fiyatları?
06 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş ilimizde yaşanan büyük deprem neticesinde, maalesef çok sayıda can ve mal kaybımız olmuştur. Bu süreçte deprem priminin alındığı; DASK ile Konut, İşyeri vb. tüm yangın teminatlarının da yer aldığı sigorta sözleşmeleri üzerinden ciddi hasar tazminatları ödendi. Bu dönemde sigorta şirketlerinin hasar prim dengesi anormal derecede bozuldu. Sigorta şirketlerinin yurtdışı Reasürans Şirketleri tarafında da maliyetleri arttı. Neticede, DASK ile tüm yangın sigortalarında deprem teminatı için alınan primler, 2024 yılı itibarıyla %25 seviyelerinde bir önceki yıla göre artmıştır. Ayrıca sigorta şirketlerinin Reasürans Şirketlerinden sağlayabildikleri teminat kapasiteleri de yeniden gözden geçirilmiştir. Bu bağlamda, toplam sigorta bedelleri yıllık kapasitelerinde bazı sınırlamalar getirilmiş ve bu durum TRETE anlaşmalarına yansımıştır. Dolayısıyla 2024 yılı, geçmiş yıllara kıyasla çok daha temkinli ve primlerin arttığı bir yıl olacaktır. 2024 yılında, aynı riziko için birden fazla sigorta şirketinin birlikte teminat verebileceği durumlar söz konusu olabilecektir.
Trafik Sigortası için TIKLAYINIZ
Kasko Sigortası için TIKLAYINIZ
Diğer Sigortalar için TIKLAYINIZ
#SigortaPoliçesiFiyatıNeKadar
#2024SigortaFiyatlarıNedir
#EnHesaplıSigortaFiyatları2024