Sigorta sektörünün oto kaza ve oto dışı branşlar olmak üzere, 2023 sigorta fiyatları, her yeni yılla birlikte güncellenmektedir. Kamu otoritesi, özellikle yaptırılması zorunlu olan Trafik ve Dask gibi sigorta ürünlerinde, sigorta limitlerini yeni yılda arttırarak poliçe primlerini de günceller. Ülkemizdeki finansal koşulların ağırlaşması ve artan hasar maliyetleri nedeniyle, sigorta limitleri yetersiz kalabilmektedir. Dolayısıyla zorunlu sigortalarda yeni yılla birlikte sigorta fiyatlarının artması, bir anlamda sigorta limitlerinin de artmasına bağlıdır. Zorunlu sigortalar dışındaki sağlık, konut, işyeri, inşaat, nakliyat sigortaları gibi sigorta türlerinde, aynı sigorta bedeli için alınacak TL karşılığı primler, yeni yılda sigorta şirketlerince güncellenir. Sigorta primlerindeki artışlarda, piyasadaki hasar maliyetleri etkin rol oynamaktadır. Ayrıca tüm sigorta türleri için yapılan aktüeryal risk hesaplaması, geçmişte yaşanan hasar/prim oranları ve poliçede seçilen teminatlara bağlı olarak sigorta primleri oluşur.
Netice itibarıyla sigorta fiyatlarının nasıl ayarlandığına bakıldığında; sigorta tekniğine göre yapılan risk yönetimi ile poliçenin tanzimi sırasında yaşanan ve gelecekte de yaşanabilecek sigorta riskine dair olumsuzluklar ile piyasada öngörülen veya yaşanan ekonomik sıkıntılar, sigorta fiyatlarında etkilidir.
Sigortacılıkta dinamik fiyatlama nedir ve nasıldır?
Sigorta şirketleri, zorunlu sigortalardaki limit ve fiyatlamalarda uygulanması zorunlu olan kurallar ile hareket ederek, kendi risk yönetimleri çerçevesinde ve yönetmeliklerin izin verdiği çerçevede, sigorta fiyatlamalarını yaparlar.
Sigorta şirketleri; diğer yandan zorunlu olmayan sigorta türlerinde, sigorta paketi içerisinde deprem teminatına karşılık zorunlu olarak alınan prim dışında, diğer tüm teminatlar için sigorta limiti, muafiyet, kapsam ve şartlarına göre sigorta genel şartlarına bağlı kalmak şartıyla kendi fiyatlamalarını uygularlar. Ayrıca poliçe yenileme dönemlerindeki hasar/prim oranları, yapılan risk değerlendirmeleri, poliçenin hasar ve hasarsızlık durumu, piyasadaki enflasyonist şartlar ile döviz kuru gibi hasar maliyetlerine etki edebilecek tüm bileşenlerin birlikte değerlendirilmesi sonucunda sigorta poliçeleri fiyatlanır.
İlk defa sigortalanacak olan bir sigortalı için çıkarılan prim fiyat tarifesi ile defalarca yenilenen poliçelerin prim tarifeleri standart değildir.
Yukarıda bahsedilen birtakım değerlendirmelerden anlaşıldığı üzere, sigorta sektöründe baz fiyatın dışında primin belirleyici faktörleri duruma ve konjonktüre göre ölçülür, değerlendirilir ve buna göre fiyatlama yapılır. Çoğu zaman sigorta şirketlerinin bilgi işlem veri tabanları, otomatik olarak fiyatlama yapabilmektedir. Örneğin; kasko ve trafik sigortası prim tarifeleri sisteme yüklenerek, sistem üzerinden otomatik olarak fiyatlama yapılmış olur.
Sigorta sektöründe poliçe primleri genel anlamda, statik değil, “dinamik” bir yapıda günlük, anlık, haftalık, aylık ve-veya değişken takvim ve periyotlar ile fiyatlanır.
Sigorta şirketlerindeki uzman sigortacılar (under writer) farklı sigorta branşlarına göre fiyat tarifelerini sürekli güncellerler. Sigorta şirketlerinin yönettikleri sigortalı portföyü havuzu, hasar/prim oranları ve hasar frekansları sürekli izlenir. Neticede, piyasa koşulları ve tüm risk yönetimi koşulları dikkate alınarak fiyatlamalar yapılır.
Çoğu zaman sigorta şirketlerinde görev yapan konunun uzmanları, fiyatlama için manuel olarak devreye girer. Sigorta şirketlerinin risk kabul prensiplerine uygun bir anlayışla ilgili sigorta branşında fiyatlama yaparlar.
Bazı durumlarda ilgili risk için teminat dahi verilemeyebilir. Her bir sigorta şirketinin, piyasa rekabet şartları ve risk kabul prensipleri gereği risk iştahları da birbirinden farklıdır. Bazı sigorta türlerinde havuzdaki sigortalı sayısının önemi, toplam prim ile karlılık durumu ve hasar/prim oranlarının risk kabul sınırları içerisinde kaldığı durumlarda, ilgili sigorta şirketi o branşta çok daha rekabetçi ve iddialı hale gelebilmektedir. O nedenle aynı risk için farklı sigorta şirketleri, birbirinden farklı fiyatlamalar yapabilmektedir.
Sigorta şirketleri arasındaki fiyat makas aralığı, poliçe türüne göre değişmekle birlikte, birbirinden çok uzak olmayıp, aynı band genişliği içerisinde bir yerde konumlanır. En fazla fiyat rekabeti oto kaza sigortalarında (trafik ve kasko) yaşanmaktadır.
Unutmayınız!
En ucuz fiyatı veren sigorta şirketinden poliçe yaptırmaya karar vermeden önce, mutlaka aldığınız sigorta teklifinin teminat detayını, hasar sonrası hizmet yeterliliğini ve yine hasar sonrası hizmetlerdeki kalitesi ile hizmet alt yapısını sorgulamalısınız!
SİGORTA TEKLİFLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
#SigortaFiyatları2023
#EnUygunSigortaFiyatları2023
#EnHesaplıSigortaFiyatları2023