Sigorta poliçeleri, yurt çapında yaygın hizmet ağına sahip, sigorta şirketleri tarafından yetkilendirilen sigorta acenteleri tarafından düzenlenmektedir. Ülkemizde genel olarak oto kaza sigortalarından olan trafik ve kasko sigortaları dışında, Zorunlu Deprem Sigortası DASK ve Konut Paket Sigortaları, en çok düzenlenen poliçelerdir. Ancak, sivil yaşamın içerisinde gerekeli olan sigortaların yanı sıra, ticari hayata dair olarak işyeri yangın, mühendislik, nakliyat sigortaları, devlet destekli ticari alacak sigortaları gibi farklı türlerde sigortalar da yer almaktadır. Ülkemizde ticari faaliyetlere ilişkin risklere yönelik yapılan poliçelerin sayısı yeterli oranda olmasa da primleri bireysel sigortalara nazaran daha yüksek olabilmektedir. Toplumda sigortaya dair bilinçlenmenin yaygınlaşması sayesinde, sivil veya sınai rizikolara yönelik yapılan tüm sigorta türlerinde ödenecek olan poliçe primleri, zamanla düşme eğilimine girecektir. Sigortalı havuzu büyüdükçe, risk yönetimi konusunda sigorta şirketlerinin eli güçlenecektir. O nedenle ihtiyacınız olan tüm sigortalara sahip olmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Sigorta poliçesi satın alırken dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar;
>Sigorta poliçesinde teminatın başlangıç-bitiş tarihi ve poliçe tanzim tarihi ile saati bilinmelidir.
>Hangi coğrafi sınırlar içerisinde poliçenin geçerli olacağı anlaşılmalıdır.
>Teminatın ne zaman ve-veya nerede başlayıp bittiğinin bilinmesi gerekir. Nakliyat sigortası buna en iyi örnektir. Yükün yerden kalkıp taşıma vasıtasına yüklendikten sonra varış yerinde alıcın istediği adreste yere indiği anda teminat sona ermektedir. Sigortacının sorumluluğu o andan itibaren bitmektedir. Oto kaza sigortalarında ise poliçe öğlen saat 12:00’ de başlar ve vade bitim tarihinde yine öğlen saat 12:00 da biter.
>Poliçe tanzim tarihi ve saatinden önce sigortalanan değerin başına gelen hasarlar teminat haricidir. Özel sağlık sigortalarında ise poliçe tanziminden önce var olan hastalıklara teminat sağlanamaz.
>Riske uygun poliçe türünün seçildiğine emin olunmalıdır.
>Sigorta sözleşmelerinden kaynaklı; haklı menfaat elde edecek olan tarafların sigortalı-sigorta ettirenin TC veya VKN numaraları, riziko adresleri, teminata dair açıklama bölümüne yazılması gereken notlar, kazanılmış hasarsızlık indirimleri, özel sağlık sigortalarında kazanılmış ömür boyu yenileme garantisi hakları, hasar esnasında faydalı olabilecek birtakım ilave bilgiler ve varsa daini mürtehin (rehinli alacak banka ve finans kuruluşu vb.) veya hayat sigortalarında kanuni varisler gibi bilgiler poliçelerde belirtilmelidir.
>Poliçede verilen teminatların çeşitliliği ve kapsamı, sigortalı tarafından incelenmelidir.
>Sigorta poliçesi yapılmasına karar verilen değer için seçilen poliçe türünün riski karşılama kapasitesi değerlendirilmelidir. Gerektiğinde, ek teminatlar, arttırılmış sigorta limitleri ve düşürülmüş muafiyet oranlarıyla poliçelerin kapsamı genişletilmelidir.
>Sigorta poliçesine konu olmayan ve poliçede açıkça yazılı olan azami limitler ile istisnalar okunmalıdır.
>Sigorta poliçesinde taahhüt edilen teminatların kapsamı dışında kalan ve poliçede açıkça yazılı olan muafiyet oranlarına bakılmalıdır. Birtakım teminatlarda güvence altına alınan riskin, belirli oranlar ile sigortalı üzerinde kaldığı bilinmelidir.
>Neyin hangi bedelle sigortalanmak istendiği sigortacıya tam olarak yazılı (belgeli) veya sözlü olarak beyan edilmelidir.
>Sigorta bedellerinin, sigortalı tarafından tam olarak beyan edilemediği hallerde, bağımsız sigorta eksperlerinden destek alınarak kıymet takdir raporu hazırlanmalıdır.
>Poliçelerde yer alan sigorta bedelleri eksik ve aşkın sigortaya konu olmamalıdır. Sigorta bedeli, reel piyasa rayiç bedeliyle ve-veya reel ikame bedeli olarak poliçeye yazılmalıdır.
>Yapılması zorunlu olan ve teminat içeriği kamu otoritesince standart olarak belirlenen poliçelerin, teminat içeriğinde herhangi bir değişiklik yapılamayacağı bilinmelidir. Sadece ek asistans hizmetler eklenebilir.
>Teminatların standart olarak sunulduğu paket sigortalar vardır. İsteğe bağlı olarak yaptırılan, özel sağlık sigortaları gibi belirli bir teminat paketi içeriğine sahip olan poliçe türlerinde, teminat ilavesi veya çıkarılması gibi ana teminatlarda modüler anlamda köklü değişiklikler yapılamayabilir. Ancak, Check-up, doğum paketi ve yurtdışı teminatı ilavesi gibi bazı değişiklikler mümkün olabilir.
>Sigortalanacak olan değerin birincil, ikincil ve üçüncül riskleri belirlenmelidir. İlgili poliçe bu doğrultuda modüler olarak oluşturulmalıdır. Sigortacı ile sigortalı teminatlarda karşılıklı uzlaşarak hareket etmelidir.
>Bireysel poliçelerde örneğin özel sağlık sigortasında, kişiye özel ihtiyacın karşılanıp karşılanmadığına veya sağlık hizmetlerindeki yaşam kalitesinin artıp artmadığına bakılmalıdır.
>Sigortacının ilgili poliçe türünde deneyimli ve uzmanlaşmış olmasına dikkat edilmelidir.
>Sigorta fiyat tekliflerinde öncelikle teminat içeriğine sonrasında uygun prim olup olmadığına bakılarak poliçe onayı verilmelidir.
Unutmayınız!
Sigorta sözleşmeleri hasar olana kadar susar, hasar neticesinde ise sigortalıya maddi kayıpları için ödeme yaparken konuşmaya başlar. O nedenle önceliğiniz sigorta poliçesine daha düşük prim ödemek değil, yaşanabilecek bir hasar neticesinde maddi kayıpların tam ve eksiksiz alınması için doğru poliçeye sahip olmak olmalıdır. Dolayısıyla poliçelerinizi bu anlayışla planlayıp satın almalısınız.
Bizi hemen arayın, size tüm sigorta türlerinde destek olalım.