Siber Riskler ve Siber güvenlik konusu, 2020 Mart ayından itibaren başlayan pandemiyle beraber çok daha fazla önem kazanmıştır. Çünkü, insanlar COVID-19 virüsü sebebiyle evden çalışmaya başlamak zorunda kalmıştır. Dolayısıyla, evden bilgisayarıyla internetten iş yapan çalışanların, geçmiştekinden çok daha fazla siber risklere karşı açık ve korunmasız halde olduğu görülmüştür.
Neden Siber Koruma?
Zararlı yazılım kaynaklı siber vakalar, 2020 yılında yüzde 80 arttı. Siber hasarların yüzde 80’ini zararlı yazılımlar oluşturdu. Siber sigorta fiyatları, 2020’nin 4’üncü çeyreğinde yüzde 37 artarken 2021’in ilk çeyreğinde ise ortalama yüzde 39 artış gösterdi.
Kaynak: https://sigortagazetesi.com/siber-hasarlar-artti-sigorta-fiyati-yukseldi/
Siber riskler nelerdir?
Siber riskler, bireylerin veya kurumların farkında olmadıkları siber tehditlerdir. İnternet dünyası içerisinde gezinirken veya online işlerimizi yaparken mutlaka siber risklerin ve güvenlik açıklarının var olduğu bilinmelidir. Kullanılan yazılım ve uygulamalar geliştikçe yeni güvenlik açıklarının oluşmasına sebep olabilmektedir. Bireylerin veya evden çalışanların, ev ortamında kullandıkları modemler, siber saldırılara yönelik ciddi güvenlik açığı yaratmaktadır. Modem sizin bilgisayarlarınıza ulaşmanın ilk kapısı olduğundan, güvenli bir şifrelemenin yapılması ön koşul olmalıdır. Siber güvenlik uzmanları, tüm dünyada 2021 yılı itibarı ile, kötü niyetli hacker’lara karşı savaş açmışlardır. Siber güvenlik uzmanları yazılımlardaki güvenlik açıklarını kötü niyetli hacker’ lardan daha önce kapatarak, siber saldırılara engel olmaktadırlar. Özellikle fidye istemeye yönelik kriptolu oltalama mailler ile bilgisayarlardaki dosyalar şifrelenmektedir. Kötü niyetli hacker’lardan gelen mailler, size gelen orijinal maillerinizden fark edilemeyecek şekilde olabilmektedir. Dikkatli olunması ve mailde gönderilen linklerin hemen tıklanmaması gerekir. Ayrıca kötü niyetli hacker’lar, büyük şirketlere kendilerini hiç fark ettirmeden dahi sızabilmektedirler. Bu sızma sonucunda, ortalama altı ay sistemde kalarak istedikleri tüm bilgilere ulaşmaktadırlar. Bu hacker’lar izlerinin kolayca bulunamaması için yapay zeka kullanmaktadırlar. Böylece bir değil binlerce kişiymiş gibi internette sızma yapabilmektedirler. Elbette ki bu hacker’ların hamlelerine son verebilmek mümkün olmamakla birlikte, sadece onlardan önce güvenlik açıklarının karşı hamlelerle kapatılması hedeflenmelidir. Ayrıca, kötü niyetli hacker’lardan teknolojik ve niceliksel anlamda üstün olmak gerekir. Genellikle finans kuruluşları ve ünlülerin hesaplarını ele geçirmek istemektedirler. Fidye taleplerini izi bulunamayan kripto paralar üzerinden istemektedirler. Bu zararlı yazılımları (virüsleri) üretenler ve virüsü yayanlar, belirli güvenlik açıklarından faydalanarak insanları veya kurumları ağlarına düşürmek istemektedirler. Zararlı yazılımlardan dolayı insanlar veya şirketler dünyamızda milyonlarca dolar fidye ödemek zorunda bırakılmaktadır.
Siber güvenlik algısı?
Kişi ya da kurumlar, siber saldırılara karşı farkındalık noktasında, maalesef konunun ciddiyetine halen vakıf olamamışlardır. Siber Sigorta poliçelerinin devreye alınmasıyla beraber, siber risklere karşı alınacak önlemler gözden geçirilecektir.
Siber Güvenlik Sigortası hakkında:
Ülkemizde Pandemiden sonra sigorta şirketlerinin devreye aldığı siber koruma sigortasıyla, belirli risklerimizi makul primlerle sigorta şirketine devretme imkanı oluşmuştur. Sigorta sistemi sayesinde, teknolojik alt yapı gözden geçirilmektedir. Sistem güvenliğine dair açıkların kapatılması ve gerekli önlemlerin alınması için, sigorta şirketleri düzenleyici bir pozisyondadır. Siber saldırılarla mücadele eden yazılım uzmanları, antivirüs programcıları ve sigortacıların da desteği ile siber saldırılara karşı topyekün bir siber savunma yapılması gerekir. Bireyler ve kurumlar, siber saldırılara karşı bu mücadelenin içinde olarak, veri güvenliklerini sağlamak adına, mevcut tüm teknolojik ve sigorta imkanlarından yararlanmalıdırlar.
Yazılım güncellemeleri neden önemli?
Güvenlik açıklarının kapatılması için PC’lerinize ve Android telefonlarınıza gönderilen üretici firma yazılım güncellemelerini, düzenli olarak mutlaka yükleyiniz!
Siber saldırılara karşı sigortalanmak için;
Bireylere, Dijital Güvenlik Sigortası TIKLAYINIZ
Şirketlere, Siber Koruma Sigortası TIKLAYINIZ
Siber Güvenlik Sigortası nedir? TIKLAYINIZ
Dijital Riskler nedir? TIKLAYINIZ
#SiberRiskler
#SiberKorumaSigortası
#DijitalGüvenlikSigortası
#VeriGüvenliği #SiberGüvenlik