Özel sağlık sigortası poliçeleri; insanların anlaşmalı özel hastanelerde sağlık giderlerini karşılamasına yönelik olarak farklı tercihlere göre hazırlanmış plan seçenekleri arasından seçilir. Ayrıca seçilen poliçe planı üzerinden teminat içeriği modüler olarak oluşturulur. Sisteme ilk defa dahil olmak isteyen bireyler, sağlık poliçesi nasıl yapılır ve nasıl kullanılır diye sorgulamaktadır. Bu yazımızda sizlere yol gösterici olabilmek adına birtakım bilgiler paylaşmak istiyoruz. Özel sağlık sigortaları, isteğe bağlı olarak yapılır. Anlaşmalı özel sağlık kurumlarında, kişilerin yatarak ve ayakta tedavi giderleri, poliçe şartları gereği karşılanmaktadır.
Kaç tür özel sağlık sigortası vardır?
>Geleneksel Özel Sağlık Sigortaları ÖSS: Sisteme dahil olmak için SGK’lı olma şartı aranmaz. Sigortalıların yaygın olarak tercih ettikleri poliçe planlarında, yatarak tedavinin %100’ü sigorta şirketince karşılanırken, ayakta tedavi giderlerinin %20’sini sigortalı cebinden öder. Kalan %80’i ise sigorta şirketi tarafından karşılanır. Vıp planlarda ise yatarak ve ayakta tedavi giderlerinin %100’ü karşılanabilir.
>Tamamlayıcı Sağlık Sigortaları TSS: Sisteme dahil olmak için SGK’lı olma şartı aranır. Bu poliçenin yıllık primleri ekonomik olup, son yıllarda en çok tercih edilen sağlık sigortasıdır. Sigortalıya anlaşmalı özel hastanelerde, yatarak veya ayakta tedaviden dolayı çıkan FARK ücreti, TSS’den karşılanır. Yatarak tedavi teminatı %100 ödenir. Ayakta tedavi yılda 10 vaka sayısı ile sınırlı olup limitsizdir.
Yukarıdaki her iki poliçe türünde, teminat kapsamına göre planlar;
>Sadece Yatarak Tedavi
>Yatarak Artı Ayakta Tedavi
Sigortalının fiyat teklifi almadan önce bilmesi gerekenler!
>Poliçenin yıllık primi için ayırabileceği bütçe aralığı,
>Özellikle hizmet almak istediği anlaşmalı özel hastaneler ve doktoru,
>Sadece yatarak tedavi ve-veya yatarak artı ayakta tedavi sağlık hizmetlerini bir arada alıp almayacağı,
>ÖSS ve-veya TSS poliçe türüne karar vermeli. (ÖSS’de anlaşmalı özel hastane ağı A+B grubu olabilirken, TSS’de ise genellikle B Sınıfı özel hastaneler anlaşmalıdır.)
>Doğum paketi poliçeye ilave edilecek mi?
>Yurtdışı teminatı poliçeye ilave olması isteniyor mu?
>Yılda bir kez ücretsiz check-up poliçede olmalı mı?
>ÖSS veya TSS poliçe türlerinin plan çeşitleri arasından seçim yapmak için sigortacı ile istişare edilkmeli,
>Fiyat teklif çalışması kişiye veya tüm çekirdek aileye yapılabilir. Sigorta şirketlerinin ÖSS ve TSS’de aile indirimi uyguladığı bilinmeli,
>Teklif çalışılabilmesi için kişi veya kişilerin TC numaraları, doğum tarihleri (gün, ay ve yıl), boy ve kiloları, ikamet ettikleri il ve bazı durumlarda meslek bilgisi sigortacıya beyan edilmeli,
Standart tarife sağlık teklifi sonrası!
Standart tarife üzerinden hazırlanan sağlık sigortası teklifinin nihai teklif haline dönüşmesi için kişinin mevcut hastalıkları, önceden geçirilen ameliyatlar, kronik rahatsızlıklara bağlı olarak devamlı kullanılan ilaçlar gibi bilgileri, başvuru beyan formu ile sigortalıdan istenir ve kendisine imzalatılır. Eksik ya da yanlış beyan sebebiyle sigorta şirketinin sağlık giderini karşılamama ve poliçeyi iptal etme hakkı saklıdır.
Sağlık sigortası neden genç yaşlarda yaptırılmalı?
Sağlık sigortası sistemine olabildiğince genç yaşlarda dahil olunmalıdır. Çünkü, poliçenin ilk veya ilerleyen yıllarında, istisna bırakılan veya teminat dışında kalan hastalık olmaması önemlidir. Sigorta şirketi, poliçe açılan sigortalının, ilk üç yıl aralıksız olarak yaptırdığı özel sağlık sigortasındaki kullanımlarını kontrol eder. Şayet, ciddi ve-veya kronik bir sağlık sorunu oluşmamışsa, dördüncü yıl düzenlenen poliçede yenileme garantisi hakkı verilir ve poliçeye yazılır. Kazanılmış olan bu hak, başka sigorta şirketine geçildiğinde de korunmaktadır. Ancak, hakkın kaybolmaması için poliçenin aralıksız yenilenmeye devam edilmesi şarttır.
Sağlık sigortası nasıl kullanılır?
Sisteme dahil olmuş ve poliçenin prim ödemesini yapmış olan sigortalı, anlaşmalı özel sağlık kurumlarına randevu alarak gittiklerinde, TC numaralarını söyleyerek sağlık masraflarını poliçe şartlarınca karşılayabilirler.
Sağlık giderlerinin anlaşmalı özel hastanelerde karşılanmasında aksaklık yaşanmaması adına, poliçe kullanımlarında dikkat edilmesi gerekenler!
>Provizyon onayı alabilmek için poliçenin prim borcu olmamalıdır.
>Sahibi olduğunuz poliçenin teminat kapsamı hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bu bağlamda, tedavi olmak istediğiniz hastalığınızın, poliçenizin kapsamında olup olmadığı konusunda bir fikriniz oluşmalıdır.
>Poliçe kullanımlarınız ile alakalı provizyon onayı süreçlerinde yaşanan gecikme ve aksamalarda, sigorta şirketinizin çağrı merkezinden veya acentenizden yardım alabilirsiniz.
>Dünya Sağlık Örgütü DSÖ’nün Acil kapsamında değerlendirdiği rahatsızlıklar bellidir. Hastaneye Acil olarak gittiğinizde durumunuzun acil kapsamında olup olmadığını, doktorunuzdan veya asistanından sorgulayınız. Poliçelerde ACİL haller kapsam dahilinde değerlendirilir.
>Yatış gerektiren sağlık problemleri yatarak tedavi teminatından, poliklinik hizmetler, muayene, tahlil ve görüntülemeler ise ayakta tedavi teminatından poliçe şartlarınca karşılanır.
>Acil haller dışındaki planlı ameliyat, doğum gibi sağlık hizmetlerinde, hastaneniz ve acentenizden ön bilgi ve danışmanlık alarak işlemlerinizi ilerletmenizde yarar vardır.
SAĞLIK SİGORTASI TEKLİFİ İÇİN TIKLAYINIZ
#SağlıkPoliçesiNasılYapılır
#SağlıkPoliçesiNasılKullanılır
#NedenSağlıkSigortasıYapılmalı