Müstakil konutların bulunduğu veya çok katlı yapıların site biçiminde bir arada toplandığı konut alanlarında, sitenin kıta sahanlığı içerisinde yer alan tüm ortak alanlar kat maliklerinin mülkiyetinde ve sorumluluğundadır. Örneğin site içerisinde yer alan çocuk parkı veya koşu alanı bir ortak alan olduğu gibi, sitenin girişinin otomatik olarak kontrol edildiği geçitler ve elektronik sistemlerde ortak alan bileşenleri içerisinde yer alır. Kat maliklerinin herhangi bir olumsuzluk halinde beklenmedik maliyetlerle karşılaşmaması için tesis edilen sitelerde ortak alan sigortası uygulaması son yıllarda çok tercih edilen efektif bir güvencedir. Makul maliyetler ile gerçekleştirilecek sigorta uygulaması orta ve uzun vadede poliçenin geçerli olduğu süre boyunca, ortak alanlardaki pek çok zayiatın sigorta şirketi tarafından karşılanmasını sağlar.
Elbette sitelerde ortak alan sigortası poliçesini her sigorta şirketi düzenlememektedir. Kaldı ki doğru poliçeye ulaşmak, prim maliyetlerinden çok daha önemli bir husus olacaktır. Zira ORTAK ALAN SİGORTASI, genellikle detayları az bilinen bir sigorta türü olmasından dolayı; site, apartman, avm, plaza, özel okul, hastane vb. yerlerde uzman bir acenteden destek alınmalıdır.
Elbette profesyonel site yöneticileri bu noktada bilgi ve deneyim sahibi olduklarından, kat maliklerini mağdur etmeyecek poliçeleri talep ederek, ortak alanları güvence altına alabilirler. Zaten bu nedenle son yıllarda profesyonel site yönetimi hizmetleri pek çok site tarafından tercih edilmekte ve profesyonel ilkelerle yönetilen sitelerde birçok çözüm çok daha hızlı ve efektif şekilde ortaya konulabilmektedir.
İster kat maliklerince oluşturulan yönetimlerce, ister profesyonel yönetimler ile yönetilen ortak alanlardaki müşterek menfaatlerin korunması için, acente uzmanlığı ve desteği ile sürdürülebilir bir şekilde, riskin yönetilebileceğini bilinmelidir.
Ortak alan sigortasında en önemli husus ilk poliçenin tanzimi sırasında beyana dayalı değil profesyonel ekspertiz tespiti ile sigorta bedellerinin tespit edilip poliçede teminat altına alınarak sigortalanmasıdır. Ekspertiz maliyeti, projenin büyüklüğüne göre ilgili sigorta şirketince karşılanabilmektedir. Ancak sigortalının beyanına dayalı olarak ortak alan poliçesi yapılıyor ise konusunda uzman bir sigorta acentesinin ön ekspertizi sayesinde de doğruya en yakın poliçeler tanzim edilebilmektedir. Sigortalının tercihine göre beyan ya da ekspertiz ile ortak alan sigorta poliçeleri başlatılabilir. Eksik ya da aşkın sigorta olmaması önemlidir
Ortak alanlarda meydana gelebilecek olan riskler arasında deprem, yangın, yıldırım, infilak, hırsızlık, sel-su, terör, doğal afetler, dolu, fırtına, yer kayması, cam kırılması vb. riskler teminat altına alınacaktır. Bu risklere karşı hem ortak alan bina ve bina ile bütünleşik olan tüm sabit dekorasyon ile tüm makine parkı, elektronik cihaz ve sistemler ile tüm demirbaşlar da koruma altına alınarak sigortalanmaktadır.
Ortak alanlarda yönetimlerin sorumlukları da güvence altına alınabilmektedir. Üçüncü şahıslara (malikler veya bina sakinleri veya misafirler) karşı üçüncü şahıs sorumluluk, çalışanlara karşı işveren mali sorumluluk, komşulara karşı yangın mali sorumluluk (komşuluk mali sorumluluk) ,yargı süreçlerinde hukuki sorumluluk gibi teminatlar sağlanabilmektedir.
Ortak alan poliçesinde çalışanlara ferdi kaza sigortası yapılarak maddi ve bedeni güvenceler verilebilmektedir. Ortak alan camlarına da kırılma teminatı sağlanabilmektedir.
Bina teminatına konu olan ortak alanlarda; çatılar, sığınaklar, yangın merdivenleri, yaya iniş merdivenleri, asansör kuyuları, çevre duvarlar, bina giriş lobi vb. noktalar, sosyal donatılar, bina eklentileri, çocuk parkları, havuzlar, tenis kortları, basketbol sahaları vb. yerler, poliçedeki teminatlar ile güvence altına alınabilmektedir. Ortak alana konu olan bina metrekare tespit edildikten sonra, inşat maliyet hesabı yapılarak bina sigorta bedeli bulunur. Bu bedel ortak alan poliçesine yazılarak bina teminatı sağlanmış olur.
BİNA KAPSAMINA DAHİL OLAN KIYMETLER NELERDİR ?
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun “Ortak Yerler”e ilişkin 4, 6 ve ilgili diğer maddelerinde belirtildiği üzere, aşağıda sayılan yer ve şeyler “Bina” kapsamında değerlendirilmektedir. • Temeller ve ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş / bahçe kapıları, antreler, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar, • Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı, doğalgaz ve elektrik, sıcak/soğuk hava tesis binaları (kalorifer kazanı ve her türlü elektrikli/mekanik aksam hariç), telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler, paratoner, • Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri. Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler, • Ayrıca, sitenin ortak mülkiyetinde bulunan ve ana gayrimenkulü oluşturan eklentilerden; dükkan, kafeteryalar, spor ve diğer sosyal amaçlı kulüp binaları, bu binaların eklentisi durumundaki panjur, pergule, tente vb. ile bu binalara ait tüm kapalı mekanlar, istinat, bahçe ve çevre duvarları, rıhtım, teras, iskele ve direkler, çitler, kameriye, çeşme, heykel, sabit oyuncaklar ve bunların temel ve kaideleri, çevre düzenlemeleri, binaların dışında yer alan kaldırım, yol, araç park yerleri, oyun alanları ve benzeri yerlerde bulunan beton, asfalt, taş ve diğer zemin döşemeleri, şehir şebekesi bitiminden başlamak üzere her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, telefon, havagazı, doğalgaz, elektrik ile ilgili yeraltı / yerüstü tesisatları, yüzme ve süs havuzları ile sabit duş kabinleri, bekçi kulübeleri, binaların dışındaki bahçıvan evi, yukarıda sayılanların dışında kalıp da yine ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler.
MUHTEVİYAT NEDİR ?
Muhteviyat tanımına, aşağıda belirtilen ve ORTAK ALAN poliçesinde tanımlanan kıymetler dahildir.
• Demirbaşlar
• Elektronik Cihazlar
• Makine – Tesisat
• Nakit Para ve Kıymetli Evrak
• Reklam Panosu / Totem
ELEKTRONİK CİHAZLAR NELERDİR?
Bina” kapsamındaki lokasyonlarda kullanılan klima/ ısıtma-soğutma sistemleri, televizyon, sinema ve ses sistemleri, sabit telefon, faks/fotokopi makinesi, masaüstü bilgisayarlar ve donanımları, çamaşır (yıkama/kurutma) makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, derin dondurucu, fırın, mikro dalga fırın, ocak, davlumbaz, elektrikli şofben, kombi, müzik seti, video, VCD/DVD/Blu-ray cihazı vb. elektronik/elektrikli araçlar/ekipmanlar, aksam ve teferruatı da dahil olmak üzere; cep telefonları, dizüstü/ tablet bilgisayarlar, elektronik veri depolama cihazları, teyp ile telsiz, elektronik oyun ve el konsolları, taşınabilir CD/VCD/DVD vb. göstericiler, projeksiyon cihazları, hesap makinesi, fotoğraf makinesi, kamera, dürbün vb. optik cihazlar, elektrikli küçük ev aletleri (elektrik süpürgesi, robot, mikser, ütü, vantilatör, saç kurutma makinesi, tost makinesi, su ısıtıcıları, portatif pişirme cihazları, kişisel bakım amaçlı kullanılan elektrikli cihazlar, baskül) “Elektronik Cihazlar” kapsamında değerlendirilmektedir. “Elektronik Cihazlar”, sigorta bedeli poliçe üzerinde ayrıca belirtilmiş olması kaydı ile teminata dahildir.
Ortak alan poliçesinde tüm elektronik cihazlar listelenmelidir!...
MAKİNE – TESİSATLAR NELERDİR?
“Bina” kapsamındaki lokasyonlarda kullanılan ve “Elektronik Cihazlar” tanımı içerisinde yer almayan, sabit, hareketli ya da taşınabilir, elektrikli veya mekanik tesisatlar ve araçlar ile bunların ekipmanları, “Makine - Tesisat” kapsamında değerlendirilmektedir. “Makine - Tesisat”, sigorta bedeli poliçe üzerinde ayrıca belirtilmiş olması kaydı ile teminata dahildir. İstisnalar: • Her türlü yazılım/programlar ve elektronik veriler • Her türlü motorlu taşıtlar, karavanlar, tekneler, hava araçları ile bunların aksesuar/ekipmanları • Aksam ve teferruatı da dahil olmak üzere; sportif amaçlı kullanılan fitness aletleri, yürüyüş/koşu bantları, elektrikli bisiklet vb. cihazlar.
Ortak alan poliçesinde tüm makine parkı listelenmelidir!...
DEMİRBAŞLAR NELERDİR?
“Bina” kapsamındaki lokasyonlarda kullanılan ve “Makine - Tesisat” ve “Elektronik Cihazlar” tanımı içerisinde yer almayan, site ve/veya apartman demirbaş defterine kayıtlı bulunan sabit ya da taşınabilir eşya ve araçlar “Demirbaşlar” kapsamında değerlendirilmektedir. “Demirbaşlar”, sigorta bedeli poliçe üzerinde ayrıca belirtilmiş olması kaydı ile teminata dahildir.
Teminat haricinde kalanlar; • Her türlü yazılım/programlar ve elektronik veriler • Her türlü motorlu taşıtlar, karavanlar, tekneler, hava araçları ile bunların aksesuar/ekipmanları • Canlı hayvanlar, canlı bitkiler
https://www.anadolusigorta.com.tr/i/content/25_1_Ortak_Alan_Kitapcik.pdf
Kimler Ortak Alan Sigortası Yaptırabilir?
Apartman yöneticileri
Site Yöneticileri
Profesyonel apartman yönetim firmaları
İnşaat Firmaları
Neden Ortak Alan Sigortası?
634 No’lu Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. Maddesi, B Bendinde:
Kat Maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça ortak alanın sigorta primlerine arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür.’
Madde 35’in C Bendinde; Yöneticinin görevleri arasında:
‘Yönetim plânında aksine hüküm olmadıkça Ana Gayrimenkulün Sigorta ettirilmesi gereklidir.’
Maddeleri yer almaktadır. Dolayısıyla aslında her apartmanın bir ortak alan sigortasına ihtiyacı vardır.
#OrtakAlanSigortasıNedir #OrtakAlanSigortasıNeleriKapsar #OrtakAlanSigortasıFiyatları