Konut sigortasında nelere dikkat edilmelidir

ANASAYFA SİGORTA BLOG Konut sigortasında nelere dikkat edilmelidir

Konut sigortasında nelere dikkat edilmelidir

Ongun Sigorta

Konut sigortası ile yaşam alanlarınızın doğal afetler ile doğal olmayan birçok riske karşı güvence altına alınması, ev sahipleri ve-veya kiracıların kendilerini huzurlu hissetmelerini sağlar. Deprem sigortası DASK’a ilave olarak, Konut Sigortası yaptırılırken,  poliçe teminat detaylarının ve sigorta bedellerinin eksiksiz olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü ileride meydana gelebilecek bir hasar neticesinde sigortalılar mağduriyet yaşamamalıdır. O nedenle sizlere bu yazımızda, konut sigortası yaptırırken nelere dikkat etmeniz gerektiğine dair birtakım bilgiler aktarmak istedik.

 

Neden konut sigortası yapılmalı?

Konut Paket sigortası ile binanın kendisi ve ev eşyaları teminat altına alınır. Binanın kendisine DASK Deprem Sigortası ile sadece depreme karşı belirli azami limitlerle teminat sağlanır. 2023 yılında evin brüt metrekaresine göre değişiklik gösteren ve DASK kurumunun azami olarak karşılayabildiği teminat limiti, 640 bin TL dir. Sadece DASK ile yeterli gelmeyen deprem teminatı limiti, konut sigortasında verilen ek deprem teminatı sayesinde arttırılmış olur. DASK olmadan, konut sigortasında deprem teminatı alınamaz. Konut sigortaları yaşam alanlarınızda meydana gelen deprem, sel, dahili su, yangın, hırsızlık, terör vb. daha birçok olumsuz duruma karşı güvence sağlar. Telafisi mümkün olmayan durumlarda, ev sahipleri ile kiracıları poliçe şartlarıyla korur.

 

Konut paket sigortası yaptırırken nelere dikkat edilmeli?

Konut sigortası yangın sigortası genel şartları kapsamında, teminat kapsamı belirlenen sigorta türüdür. Bu genel şartlara Türkiye Sigorta Birliği TSB’nin web sayfasından ulaşılabilir.

 

Sigortalının beyanında ve konut sigortası teklifinde dikkat edilmesi gerekenler!

-Konutun adres bilgisi poliçeye hatasız yazılmalıdır. Doğru adres, UAVT (Uluslararası Adres Veri Tabanı) kodu üzerinden tespit ve teyit edilebilir.

-Konutun bina bedeli doğru ve eksiksiz olmalıdır.

-Konuttaki tahmini eşya bedeli doğru ve eksiksiz olmalıdır.

-Konuttaki cam bedeli doğru ve eksiksiz olmalıdır.

-Konutun bina yaşı, doğru belirtilmelidir.

-Konutun bulunduğu binanın toplam kat sayısı doğru olmalıdır.

-Konutun (dairenin)  brüt metrekare ölçüsü doğru ve eksiksiz olmalıdır.

-Poliçede muafiyet uygulanmışsa incelenmelidir.

-Verilen teminatlar, riski karşılayabilir nitelikte olmalıdır.

-Konut sigortasında, dairenin veya müstakil konutun satış fiyatı değil, yeniden inşa bedeli üzerinden teminat sağlanır.

-Yakın sebep prensibine göre konut paket sigortasında deprem teminatı var ve çıkan yangın deprem nedeniyle çıkmış ise zarar karşılanır. Aksi bir durumda çıkan yangında zarar tazmin edilemez. Konut sigortanız yok ise DASK devreye girer.

-Güvence kapsamını poliçede belirtilen teminatlar belirler. Teminatlara bakıldığında; yangın, yıldırım, infilak, deprem, grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri, kötü niyetli hareketler, terör, komşuluk, kiracılık mali mesuliyet, diğer yangın ek teminatları, enkaz kaldırma, hırsızlık, değerli eşya hırsızlık, kira kaybı, ikamet değişikliği masrafları, taşınmaza bağlı hukuksal koruma, konut yardım, cam kırılması, ferdi kaza, kapkaç, elektronik cihazlar, dolu, misafirlere ait eşyalar olarak sayılabilir. Sigorta şirketleri arasında ek teminatlar ve ücretsiz hizmetler açısından teminatlarda farklılıklar olabilir.

-Daire veya müstakil konutun bina sigorta bedeli,  brüt yüzölçümü ile güncel inşaat metrekare birim maliyetinin çarpımı ile hesaplanan bedeldir. Bu hesaplamada, binanın arsa değeri dikkate alınmaz. İnşaatların yeniden yapım maliyetleri, her yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenir ve o yılki enflasyon oranına göre güncellenerek açıklanır. Bina bedeli hesaplaması doğru yapılarak poliçeye yazılmalıdır.

-Poliçede belirtilen sigorta bedelleri, eksik veya aşkın sigortaya konu olmamalı ve gerçeğe en yakın değerler olmalıdır. Çünkü sigortalı, hasar neticesinde eksik sigortadan kaynaklı olarak, aynı oranda eksik hasar tazminatı ödemesi alacaktır.

-Konut sigortası, DASK poliçesine ilave teminatlar sağlar. Konuta, DASK ile deprem için verilen teminata ilave olarak, konut sigortasıyla deprem teminatı genişletmesi dahil, diğer tüm risklere karşı paket olarak güvence sağlanır. Konut sigortası, DASK ile birlikte yapılmalıdır.

-Ev sahipleri veya kiracılar, konut paket sigortası yaptırabiliyorlar. Ev sahibi konut sigortası ile hem içindeki eşyaları hem konut binasının kendisini koruma altına alabilmektedir. Kiracılar ise sadece ev eşyaları için teminat satın alarak, eşyalarını yangına, su baskınına, hırsızlığa ve depreme vb. birçok riske karşı sigortalatabilmektedir.

-Konutta yangın alarmı ve kamera sistemleri var ise sigortacıya bildirilmeli ve indirime konu edilmeli.

-Aralıksız yapılan konut sigortalarında hasarsızlıktan kaynaklı özel indirim avantajları sağlanmalı.

-Konut Sigortası yaptırmak zorunlu olmayıp, isteğe bağlı olarak yaptırılır. DASK ise yapılması zorunlu olan bir sigortadır.

 

Acentemizden uzman desteği alarak, konut sigortası teklif talebinde bulunabilirsiniz… smiley

 

Konut Sigortası fiyat teklifi için TIKLAYINIZ

 

#KonutSigortasındaNelereDikkatEdilmelidir

#KonutSigortasıFiyatları2023

#EnHesaplıKonutSigortası

 



TEKLİF AL