Konut Sigortası HDI Sigorta

ANASAYFA SİGORTA BLOG Konut Sigortası HDI Sigorta

Konut Sigortası HDI Sigorta

Ongun Sigorta

Konut Sigortaları, tüm sigorta şirketlerinin uymak durumunda oldukları Yangın Sigortası Genel Şartları uyarınca ve diğer ek teminatlar ile birlikte ücretsiz asistans hizmetleri içeren paket sigortalardır. Ayrıca DASK Deprem Sigortalarına ek olarak, ihtiyari deprem teminatı limitini de arttırmaya yarayan, binanın kendisine ve içindeki eşyalara da teminat sağlayan, sivil riziko yangın paket sigortalarıdır.

Yangın Sigortasının Kapsamı Nedir?

Konut sigortası ile konutun kendisine veya içindeki eşyalara aşağıda sebeplerden dolayı gelebilecek zararlar teminat altına alınır.

-Yangın,

-Yıldırım,

-İnfilak,

-Yangın ve infilak neticesinde meydana gelen duman, buhar ve hararetten dolayı, sigortalı kıymetlerde doğrudan oluşan maddi zararlar,

Poliçede belirtilen sigorta bedeline kadar güvence altındadır…

 

Konutun Sigorta Bedelinin Kapsamı Nedir?

Konut Sigortasındaki Taşınmaz Mallar

-Bahçıvan evi, garaj, su deposu, kömürlük gibi eklentiler,

-Binalardaki her çeşit sabit tesisat, asansör, yürüyen merdivenler, yıldırımlık (paratoner), anten vb.

-Temeller ve istinat duvarları,

-Ekstradan poliçede belirtilmeleri kaydı ile bahçe ve çevre duvarları, rıhtımlar, teraslar, iskeleler, çeşmeler, bina dışındaki heykeller, sarnıç ve havuzlar vb.

Genel bir tanımlamayla ifade etmek gerekir ise binanın kendisi ve binayla bütünleşik olan her şey…

Konut Sigortasında Taşınır Mallar

-Nitelikleri bakımından madde ve gruplara ayrılmış olsa da hepsi için tek bir sigorta bedeli öngörülerek poliçede belirtilmiş ve bu bedele ilişkin tanım içerisinde giren her şey,

-Aksine sözleşme yoksa yalnız sigortalı ve kendisi ile birlikte yaşayan aile bireyleri / çalışanlara ait mallar sigorta kapsamı içindedir.

Genel olarak ifade etmek gerekir ise, bina tanımı haricindeki ilgili konutta yer alan eşya vb. kıymetler…

Konut Sigortası, Ana Yangın Teminatlarıyla Birlikte Sağlanan Diğer Teminatların Kapsamı ile Hasardaki Muafiyet Uygulamaları?

-Yangın, Yıldırım, İnfilak

-Deprem, Yanardağ püskürmesi (koasürans ve muafiyet bulunur…)

-Sel ve Su Baskını (Muafiyet bulunur…)

-Dahili Su (Muafiyet bulunabilir…)

-Cam Kırılması

-Fırtına (Rüzgarın hızı 7 boforu geçtiği zaman oluşan zararlar…)

-Dolu

-Kar Ağırlığı

-Yer Kayması

-Kara, Hava ve Deniz Taşıtları Çarpması

-Grev, Lokavt, Kargaşalık, Halk Hareketleri, Kötü Niyetli Hareketler, Terör (Muafiyet bulunur…)

-Hırsızlık (Muafiyet bulunabilir. Güvenlik şartları hırsızlık klozunda belirtilir…)

-Enkaz Kaldırma Masrafları

-Mali Sorumluluklar

-Konut Paket Sigortasına, Elektronik Cihaz ve Makine Kırılması Teminatı ilave edilebilmektedir.

 

“Dahili Su Ek Teminatı” ile Neler Karşılanır, İstisna Haller Nelerdir?

>Kapsam Dahilindeki Durumlar

Sigorta konusu olan bina dahilinde bulunan;

-Su deposu ve sarnıçlarının, su borularının; kalorifer kazan, radyatör ve borularının; temiz veya pis su tesisatının patlaması, taşması, sızması, tıkanması, kırılması ve donmasının doğrudan sebep olduğu zararlar,

-Yağmur sularının, kar veya buzların erimesi neticesinde meydana gelen suların, çatı veya saçaktan sızması; su olukları veya yağmur derelerinin tıkanması veya taşması sonucunda bina içine giren suların doğrudan sebep olacağı zararlar,

-Kapatılması unutulan musluklardan akan suların taşmasının doğrudan sebep olacağı zararlar,

-Donma sonucu tesisatta ve tesisata bağlı cihazlarda meydana gelen zararlar ile teminat kapsamına giren zarara yol açan tesisatın onarılması maksadıyla, duvarın veya zeminin kırılarak açılması ve kapatılması için yapılan masraflar,

-Yağışlar nedeniyle meydana gelmediği takdirde, kanalizasyon ve fosseptik çukurlarından geri tepen pis suların doğrudan sebep olacağı zararlar,

-Şehir suyu şebekesinin arızası nedeniyle oluşan zararlar

>Kapsam Dışındaki Haller

-Donma sonucu dışında tesisatta ve tesisata bağlı cihazlarda meydana gelen bozulma, aşınma, eskime gibi zararlar,

-Baca deliklerinden, çatıda bırakılan açıklıklardan, açık bırakılan pencere ve kapılardan içeri giren suların sebep olacağı zararlar,

-Kar veya buzların atılması masrafları,

-İzolasyon yetersizliği ve/veya kaybı nedeniyle, yağmur ve kar sularının binanın dış cephe veya terasından veya pencere, kapı ve pervazlarından (açıklarından) sızması ve/veya girmesi nedeniyle, meydana gelen zararlar ile tedrici nemlenme ile ısı farkı nedeniyle oluşan terleme, küflenme ve benzeri nedenlerden kaynaklanan hasarlar,

-Her ne sebeple olursa olsun, yer altı sularının riziko mahalline nüfuz etmesi nedeniyle meydana gelen hasarlar.

 

Konut Sigortasında İzolasyon Hasarları Kapsamı ve İstisnaları

-Sürekli yağan yağmur veya kar sonucu, sigortalı konutun dış cephe duvarlarından, teras ve balkonlarından ya da pencere ve/veya kapı altlarından giren/sızan kar ya da yağmur suyunun, sigorta konusu mesken içinde meydana getirdiği; boya, badana, kirlenme veya onarım masrafları (bina ve sabit dekorasyon için)

-Her halükarda bir önceki yıl poliçelerinde izolasyon hasarı tazmini yapılmış olup, tedbir alınmadığı için tekrar eden izolasyon hasarları teminat haricidir. Maksimum poliçede yazılı limite kadar teminat kapsamındadır.

-Sigortalı konut veya komşularındaki derz, dolgu, silikon eksikliği sebebi ile sızan suyun, gerek sigortalı konutta, gerekse sigortalı konuttan sızan suyun, komşu bina ve/veya dairelerde meydana getireceği boya, badana, kirlenme, vb. hasarları ve/veya ısı farklılığı sonucu oluşacak terleme, rutubetlenme, küflenme sonucu oluşacak boya, badana, kirlenme, vb. hasarları (bina ve sabit dekorasyon için), izolasyon hasarları teminat limiti içinde kalmak kaydıyla, her halükarda bu sebeplerden hasar tazmini yapılmış fakat tedbiri alınmadığı için tekrar eden hasarlar teminat harici olmak üzere, olay başı ve poliçe süresince toplam azami 1.000 TL limitle teminata dahildir.(HDI Sigortanın limit ve şartlarda değişiklik yapma hakkı saklıdır…)

-İlk defa düzenlenen Konut Sigortasında, poliçe başlangıç tarihinden itibaren ilk 90 gün içinde meydana gelebilecek olan izolasyon hasarları teminat dışındadır. Bu istisna durum, sadece daha önce izolasyon hasarları teminatını içeren poliçesi olmayan rizikolar için geçerlidir.

Sel-Su Baskını Ek Teminatı Neleri Karşılar?

-Nehir, çay, dere ve kanalların taşması,

-Gelgit ve tsunami dışındaki deniz kabarmaları,

-Yağışlar nedeni ile oluşan sel veya su baskınları,

-Kanalizasyon ve fosseptik çukurlarının geri tepmesi,

-Ne sebeple olursa olsun yer altı sularının sigortalı kıymetlere vereceği doğrudan zararlar

 

Fırtına Ek Teminatı Neleri Karşılar?

Yerden 10 metre yükseklikteki, hızı 17,1m/s‘den (7 bofor) fazla esen rüzgarlar veya fırtına sırasında,  rüzgarın sürüklediği veya attığı şeylerin konuta çarpması sonucu, sigortalı kıymetlerde doğrudan meydana gelen zararlar, fırtına teminatı kapsamındadır.

 

Elektronik Cihaz Sigortası Ek Teminatı Neleri Karşılar?

-Bilgisayar,

-3 yaşından küçük tablet ve notebook,

-Printer,

-Müzik seti,

-TV, Video,

-Ev sinema sistemleri,

-DVD,

-Adsl modem,

-Su sebili,

-Buzdolabı,

-Fırın,

-Bulaşık makinesi,

-Çamaşır makinesi,

-Çamaşır kurutma makinası,

-Ütü,

-Jakuzi,

-Şofben,

-Kombi,

-Elektrik süpürgesi,

-Her türlü güvenlik sistemleri, alarmlar,

-Garaj kapısı,

-Elektronik kumandalı ısıtma ve soğutma sistemleri,

 

Elektronik Cihaz Sigortası Ek teminatı, Elektronik Cihaz Sigortası Genel Şartları kapsamında, cihazların başına ani ve beklenmedik bir sebeple meydana gelen zararları, “olay başı ve yıllık limitler dahilinde” karşılamaya yarar.

İlk defa düzenlenen 2024-2025 yılı poliçelerde, 90 gün şartı bulunur. (HDI Sigortanın şartlarda değişiklik yapma hakkı saklıdır.)

 

Elektronik Ev Eşyaları Sigortasında İstisnalar

Aksi belirtilmedikçe aşağıdaki haller ve belirtilmiş cihazlar teminat kapsamı dışındadır.

-Yukarıda yazılı makine ve cihazların dışında kalan “cihaz ve makineler”,

-Üretici garantisi altındaki haller ve/veya hasarlar,

-Poliçe düzenleme tarihinde, 10 yaşından büyük olan cihazlar, tabletler için ise azami 3 yaş sınırı geçerlidir.

-Sigortalı konut dışında meydana gelen hasarlar,

-Aşınma, yıpranma, çürüme, kirlenme, çizik, sıyrık gibi estetik kusurlar,

-Valf ve tüplerde meydana gelen hasarlar,

-Fotoğraf makineleri, lens, mercek vb. aparatları, telsiz telefonlar, cep telefonları ve elektrikli mutfak aletleri,

-Makina/cihazların 3.şahıslara verilmesi sonucu meydana gelecek hasarlar ve kayıplar,

-Cihazlarda kullanılan programlar ve her türlü veriler,

-Kullanımda olmayan cihazlar.

 

Muafiyet Uygulaması Nedir?

Her bir cihaz hasarında hasarın %10'u minimum xxx.-TL tenzili muafiyet uygulanır. (Muafiyet bedelini HDI Sigorta tayin eder.)

 

Bilimum Muafiyetler Nasıl Uygulanır?

Sigorta bedelinin veya hasar tutarının belli bir yüzdesine ya da belli bir tutara kadar hasarın sigortacı tarafından tazmin edilmeyeceği kararlaştırılabilir.

Örneğin;

-Beher hasarda, hasarın %10’u, min.(asgari)150.USD tenzili muafiyet uygulanacaktır. (Bu muafiyetler; ECS ve MKS hasar tazminatı hesaplamalarında uygulanır. Muafiyet bedelleri, kademeli olarak değişiklik gösterebilmektedir.)

-Beher hasarda toplam sigorta bedelinin %2’si, azami 50.000 EUR ile sınırlı olmak üzere tenzili muafiyet uygulanır. Bu muafiyet sel teminatında uygulanmakta olan bir muafiyettir.

-Koasürans riskin, sigortacı ile sigortalı arasında müşterek olarak üstlenilmesidir. Konut sigortasında yaşanan yangın, yıldırım, infilak hasarlarında, hasar tutarının %20’si oranında sigortalının üzerinde kalmak kaydıyla, hasar tutarı üzerinden %80 sigortacı, %20 sigortalı, riski müşterek olarak üstlenirler. Sigortalı, her bir hasarda hasar tutarının %20’si oranında hasara iştirak eder. Ayrıca, beher hasarda sigortacının sorumlu olduğu kısım üzerinden %10 tenzili muafiyet uygulanır.

 

Muafiyet Hesaplama Örnekleri

Aşağıda sunulan, Örnek-1 ve Örnek-2’de poliçe şartları gereğince, beher hasarda, hasarın %10’u, minimum (asgari) 750.TL tenzili muafiyet uygulanmıştır.

 

Örnek-1

-Hasar Tutarı: 5.000.TL

-Muafiyet: 5.000.TL X 0,1 = 500.TL

-Asgari Tutar= 750 TL

-500.TL < 750.TL olduğundan, 750.TL muafiyet uygulanır.

-5.000.TL Hasar – 750.TL Muafiyet= 4.250.TL

>Sigortalıya Ödenecek Olan Hasar Tazminatı: 4.250.TL olur.

 

Örnek-2

-Hasar tutarı: 10.000.TL

-Muafiyet: 10.000.TL X 0,1 = 1.000.TL

-Asgari Tutar: 750.TL

-1.000.TL > 750.TL olduğundan 1.000.TL muafiyet uygulanır.

-10.000.TL Hasar – 1.000.TL Muafiyet= 9.000.TL

>Sigortalıya Ödenecek Olan Hasar Tazminatı: 9.000.TL olur.

Yukarıda belirtilen konut sigortası genel şartları dışında, özel şartlar, ek teminatlar ve asistans hizmetler gibi konularda, HDI Sigortanın değişiklik yapma hakkı saklıdır… !

 

Konut Asistans Hizmetler

-Su, Sıhhi Tesisat İşleri

-Fayans, Kalebodur İşleri

-Elektrik İşleri

-Doğrama İşleri

-Sıva, Duvar İşlemleri

-Alçıpan, Kartonpiyer İşleri

-Yer Döşemesi, Parke

-Çatı-Dere Tamir

Yukarıdaki hizmetlerden nasıl yararlanılacağı poliçede belirtilmektedir.

Kaynak: HDI Sigorta

 

#KonutPaketSigortasıHDI #KonutSigortasıKapsamVeİstisnalar( MULUNUR)

#KonutSigortasıAsistansHizmetler



TEKLİF AL