Kişiye Özel Sigortacılık Nedir?

ANASAYFA SİGORTA BLOG Kişiye Özel Sigortacılık Nedir?

Kişiye Özel Sigortacılık Nedir?

Ongun Sigorta

Yirmi birinci yüzyılla birlikte, değişen ve gelişen günümüz yaşam koşullarına bağlı olarak, farklı potansiyel riskler ortaya çıkmıştır. Bu riskleri karşılamak üzere yeni sigorta ürünlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca ülkemizin de içinde bulunduğu ekonomik koşullar nedeniyle de paket sigorta ürünleri yerine, modüler ve-veya kişiye özel sigorta türleri, sigorta sektöründe faaliyet gösteren birçok sigorta şirketinin gündemine girmiştir. İnsanlar, kişiye özel sigortacılık kapsamında geliştirilen modüler sigorta ürünleriyle, istedikleri potansiyel riskleri yönetebilir duruma gelmektedir. Sigortalılar böylelikle poliçe primlerini zorlanmadan ödeme imkanına kavuşmuş oldular.     

Kişiye özel sigorta ürünlerine örnekler verilmesi gerekir ise;

-Araç sahipleri, trafik tescil kaydı bulunan motorlu kara araçlarına zorunlu trafik sigortası yaptırırken, mevcut ekonomik koşullar nedeniyle genişletilmiş kasko sigortası yaptırmaktan vazgeçebilmektedir. Sigorta şirketleri, bu ihtiyaca uygun ve ekonomik primlerle, mevcut riskin en azından önemli bir kısmını karşılamak adına, daraltılmış kasko poliçeleriyle sigortalıları buluşturmuştur.

-Sigortalıların, Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) paketlerinden vazgeçişleri söz konusu olunca, yeni ve alternatif sağlık sigortaları devreye girmiştir. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, kısa adıyla TSS, kişilerin daha ekonomik primlerle sahip olabileceği bir sağlık sigortası seçeneği olmuştur.

Modüler Sigorta Nedir?

Modüler sigortalar, sigortacı ile sigortalı adaylarının birlikte oluşturduğu, müşterilerin sadece ihtiyacı olan ve istedikleri teminatları satın alabildikleri, esnek ve her bütçeye uygun olarak tasarlanan sigortalardır.

Sigorta şirketleri, toplumdaki sigortalılık oranları ve sigorta bilincinin gelişimine paralel olarak, müşterilerinin ihtiyaçlarını belirlemektedir. Sigorta sektöründe, paket sigortalar ile pek çok teminatın bir arada sunulduğu ürünler, sigortalılar tarafından genellikle tercih edilse de bu ürünlerin müşteri tercihlerine göre modüler hali de tercih edilmeye başlamıştır.

Modüler sigortalarda, insanların ihtiyaç dışı olarak gördüğü teminatları eleyebilmesi ve bu bağlamda poliçe primlerinin de ekonomik hale gelmesi söz konudur.

18-35 yaş aralığındakiler ile yeni Z ve Alfa kuşakları; kişiselleştirilmiş, esnek ve bütçelerine en uygun modüler sigorta türlerine ilgi duyuyorlar. Bu süreç 2020’li yıllardan itibaren artan bir ivme ile devam etmektedir.

Yeni nesillerin yoğun kullandıkları internet vb. teknolojiler sayesinde, sigorta trendleri de değişime ayak uydurmak durumunda kalmaktadır. Y ve Z kuşağı olarak tanımlanan yaş grubundaki insanların ihtiyaçları veya talepleri, günümüz şartlarına uygun olarak değişmekte ve dönüşmektedir.  Sadece sigorta sektörü değil, diğer sektörler de yeni nesillerin ihtiyaçlarına uygun iş modelleri geliştirmektedir.

Dünyada, ülkemize kıyasla kişi başına milli gelirden daha fazla pay alan ülkeler dahi, modüler sigortalara daha fazla ilgi duyabilmektedir.

Modüler sigortacılık ürünleri arasında kasko, konut, tamamlayıcı sağlık ve işyeri sigortaları sayılabilir. Ayrıca, Pert Kasko, Kobi Sigortası gibi isimlerle bu poliçeler örneklendirilebilir. Sigortalıların bu ürünlere erişimi diğer standart ürünlere kıyasla daha hızlı, basit, pratik ve zahmetsizdir. Modüler sigortalarda teminat genişletmek veya daraltmak sigortacının sunduğu seçeneklere bağlı olarak sigortalının elindedir. Örneğin, bazı sigorta şirketlerinin uygulamalarında, özel sağlık sigortalarında deprem teminatı için ek prim alınmak suretiyle, poliçenin kapsamı genişletilebilmektedir. Yine bazı sigorta şirketleri, sigortalının tercihleri doğrultusunda, Konut Sigortasının bazı teminatlarında Modüler seçimler yapılmasına imkan vermektedir.

2020 Mart ayında, dünyada başlayan covıd-19 virüsü sebebiyle yaşanan salgın (pandemi) döneminde insanlar ciddi sağlık problemleri yaşadılar ve maalesef ölümle sonuçlanan ciddi sayıda vaka oldu. Yine dünyamızda iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan, doğal afetler (aşırı yağışlar, kasırgalar, fırtınalar, dolu yağışları, sel ve toprak kaymaları vb.) meydana geldi. Deprem kuşağında olan ülkemizde, 1999 yılında yaşanan Marmara ve 2023 yıllında meydana gelen Kahramanmaraş ili ile birlikte 11 çevre ilimizi etkileyen büyük depremler, ciddi sayıda can kaybı ve çok sayıda binanın yıkımıyla mal kaybına neden oldu. Yaşanan bu büyük depremler, sigortalılar üzerinde önemli bir farkındalık ve bilinçlenme yarattı.

Yukarıda bahsedildiği üzere, dünyada ve ülkemizde yaşanan salgına bağlı ciddi sağlık problemleri ile yaşanan doğal afetler, toplumda bir kez daha sigortalanmanın öneminin anlaşılmasına sebep oldu. Sigortalanma bilinci ve risk algısı, her zamankinden çok daha hassas bir noktaya geldi. Son yıllarda dünyada ve ülkemizde yaşanabilecek muhtemel sağlık, doğal afet vb. risklerin, gerçekleşme sıklığının giderek artması, sigortalanmanın önemini bir kez daha ortaya koymuş oldu.

 

Değerlendirme ve Sonuç

Modüler sigorta ürünleri, sigortalının ihtiyacının kişiye özel olarak ne olduğunu belirlendikten sonra, onları en uygun prim, şart ve asgari teminatlarla buluşturan poliçelerdir.

Başka bir deyişle, sigortalanacak olan değerin, en geniş teminatlarla paket poliçe şeklinde ve en geniş kapsam ile teminat altına alınması dışında, yine aynı değeri sigortalarken teminat kapsamını daraltmak suretiyle, sigortalının ihtiyacına uygun bir biçimde sunulan sigortalardır.

Unutmayınız!

Tüm değerlerinizi modüler sigortalar ile sigortasız bırakmamak sizlerin elindedir…

 

#ModülerSigortalar

#KişiyeÖzelSigortaNedir

#DarKapsamlıSigortalar



TEKLİF AL