Türkiye Sigorta Birliği TSB’nin web sayfasında geçerli olan Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartları aşağıdaki linkte yer almaktadır.
(https://www.tsb.org.tr/content/Legislations/Kara_Araclar%C4%B1_Kasko_Sigortas%C4%B1_Genel_Sartlar%C4%B1.pdf)
Oto kaza sigortaları konusunda, ruhsat sahibi olan Sigorta Şirketleri, Kasko Sigortası Genel Şartları kapsamında yer alan mevzuata uygun hareket etmek durumundadır. Sigortalı ve sigortacının, sigortalanan aracın kasko sigortası üzerindeki haklı menfaatleri, bu kurallara göre belirlenmiştir.
Eskiden kasko poliçelerine, “Rayiç Değer” yerine, aracın sigortalandığı tarihteki araç bedeli açıkça yazılıyordu. Ancak aynı dönemde araçların fiyatları sigortalandığı tarihten sonraki tarihlerde, piyasa koşullarına bağlı olarak artış göstermekteydi. Kasko sigortası olan araç sahipleri, poliçe dönemindeki ileri bir tarihte, özellikle olası bir ağır hasar (pertotel) yaşadıklarında, hasarın oluş tarihindeki aracın “Rayiç Değeri” (hasar tarihindeki piyasa değeri) ilk sigortalandığı tarihteki bedelden daha yüksek oluyordu. Sigorta şirketleri, sigortalandığı tarihteki poliçe üzerinde yazan, araç bedelini esas almak zorunda olduğundan, sigortalılar hasar tazminatlarını tam değil, eksik almak durumunda kalıyordu. Bu sebeple, hukuka yansıyan itilaflı hasar dosyaları ve süreçler dolayısıyla, sigortacı ile sigortalı arasında uzlaşmazlıklar meydana geliyordu. Tam da bu sıkıntıyı kökten çözmek için, “Rayiç Değer” uygulamasına yönelik düzenlemeler yapıldı. Bu düzenleme ile kasko poliçelerinin üzerine artık aracın bedelinin açıkça yazılmamasına, sadece “Rayiç Değer” yazılmasına karar verildi. TSB, tüm grup, marka, model ve tipteki araçların kasko rayiç değerleri arşivini, kendi web sayfasında kamuoyu ile ve sigorta şirketleriyle düzenli olarak paylaşmaktadır. Kasko primlerine konu olan güncel araç rayiç değerleri, sigorta şirketlerinin sistemleri içerisinde sadece fiyat hesaplamaya yarayacak şekilde kurgulandı.
Neticede, kasko yaptıran araç sahipleri, aracın hasar gördüğü tarihteki, “güncel araç Rayiç Değeri” üzerinden hasar tazminatlarını alabilir duruma gelmiş oldular. Hasarlanan araçlar için açılan hasar dosyalarına atanan sigorta eksperleri, araç satışı ilan siteleri ile galericilerden, yaptıkları piyasa araştırmasına göre hasarlanan aracın emsalinin güncel Rayiç Değerini tespit edebilir duruma gelmiş oldu. Sigortacı ile sigortalı, tespit edilen güncel araç Rayiç Değeri üzerinde anlaşıp uzlaştıktan sonra sigortalıya hasar tazminatı aktarılabilir oldu. Böylelikle, sigortacı ile sigortalı arasında yaşanabilecek itilaflar sonlandırıldı. Dolayısıyla, sigortalılar da hasar tazminatlarını eksiksiz alabilir duruma geldiler.
Aşağıda, Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartlarında “Rayiç Değer” ile ilgili maddeleri bulabilirsiniz…
Sigorta Bedeli, Tazminatı Hesabı ve Ödenmesi
3.1.1. Sigorta Bedeli
3.1.1.1. Sigorta şirketi aracı hasar tarihi itibariyle rayiç değerine kadar teminat altına almıştır. Sigorta tazminatının hesabında sigortalı menfaatlerin rizikonun gerçekleşmesi anındaki Rayiç Değerleri esas tutulur.
Rayiç değer için esas alınacak referansa veya rayiç değeri belirleme yöntemine poliçede yer verilir. Bu yönde bir referans belirlenmemişse veya bu belirleme somut değilse Hazine Müsteşarlığınca tespit edilecek kurallar çerçevesinde belirlenecek referans Rayiç Değerler esas alınır.
3.3.2. Tazminatın Hesabı ve Ödenmesi
3.3.2.2. Hak sahibinin aracın hasarlı haliyle sahibine terk edilmesine onay vermesi halinde aracın riziko tarihindeki Rayiç Değeri ile hasarlı hali arasındaki tutar kendisine tazminat olarak ödenebilir. Bu durumda ilgisine göre yukarıdaki paragraflarda düzenlenen usul çerçevesinde işlem yapılır. Hak sahibinin onayı ile aracı hasarlı haliyle sigortalıya terk ederek tazminatı ödemek isteyen sigortacı, tespit edip sigortalıya bildirdiği sovtaj bedelini bildirimden itibaren 1 aylık süreyle sınırlı olarak garanti etmiş sayılır.
3.3.2.4 Aracın çalınması halinde aracın çalınma günündeki Rayiç Değeri ödenir.
Bölüm 4. Teminat Hakkında Genel Bilgiler
5-) Sigorta Bedeli kısmında belli bir tutar yer almayacak olup bu kısımda “Sigorta şirketi aracı hasar tarihi itibariyle, Rayiç Değerine kadar teminat altına almıştır.” ibaresine,
9-) Hasar tarihi itibariyle Rayiç Değerin tespitinde esas alınacak referansa,
#KaraAraçlarıKaskoSigortası
#KaskoRayiçDeğeriHakkında
#AraçKaskoRayiçDeğeriNedir