İllerimizin deprem risk bölgeleri

ANASAYFA SİGORTA BLOG İllerimizin deprem risk bölgeleri

İllerimizin deprem risk bölgeleri

Ongun Sigorta

06 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde, 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki yaşanan depremler, 10 ilimizde yıkıma neden olarak can ve mal kayıplarına yol açmıştır. Ayrıca, 06 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından, 20 Şubat 2023 tarihinde saat 20:04’te Hatay’da iki deprem daha meydana geldi. Hatay-Defne merkezli 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından, Samandağ'da 5.8'lik bir deprem daha gerçekleşti. Üç dakika arayla meydana gelen depremlerin şiddeti yine birçok ilde hissedildi.

Ülkemizin deprem kuşağında olan bir ülke olması sebebiyle, depreme karşı çok daha fazla önlem almalı ve böylesi ağır can ve mal kayıpları bir daha yaşanmamalıdır. Depremlerde maalesef yanlış zeminlerde hatalı olarak imal edilen yapılar yıkılmakta ve canlarımızın yitip gitmesine neden olunmaktadır.

20 Şubat itibarıyla kamuoyunda açıklanan kayıplar maalesef ki 41 bini aşmıştır. Vefat edenlere Allah’tan Rahmet, binlerce yaralımıza Allah’tan acil şifalar dileriz. Ülkemizin başı sağ olsun ve bir daha böylesine can ve mal kayıpları oluşmasın diye devlet-millet el ele vererek yaralarımızı sarmalıyız. Yurt çapında yaşanabilecek olası deprem gerçeğinden hareketle, tüm mevcut yapılarımızı depreme karşı kontrol ettirmeliyiz. Ülkemizde bundan sonra yapılacak binaların denetimleri, özenle ve eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır.

 

Deprem Sigortası DASK?

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), depreme ilişkin haftalık hasar ihbar ve tazminat ödeme bilgilerini kamuoyu ile paylaştı. Kurumun 20 Şubat 2023 itibarıyla aldığı hasar ihbar sayısı 221.663’tür. DASK kurumu tarafından işlemi tamamlanarak ödenen toplam tazminat tutarı, 519.177.000 TL’dir. Gönül ister ki bu depremler yaşanmasın ve bu hasarlar hiç olmasın. Ancak, DASK hasarımızı karşılar mı sorusunun cevabı aşağıdaki görselle ifade edilmektedir.

 

 

 

Türkiye deprem haritasına göre illerimizin durumu?

>Birinci derece deprem bölgesinde olan illerimiz

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt. (31 İl)

 

>İkinci derece deprem bölgesinde olan illerimiz

Tekirdağ, İstanbul (1. ve 2. bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Antalya, Samsun, Kars, Erzurum, Batman, Ardahan, Iğdır, Adana, Diyarbakır, Malatya, Eskişehir, Kütahya, Uşak, Ağrı, Çorum. (24 İl)

 

>Üçüncü derece deprem bölgesinde olan illerimiz

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir. (27 İl)

 

>En az riskli deprem bölgesinde olan illerimiz

Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman’dır. (14 İl)


>Şehir merkezinden diri fay geçen illerimiz

Kocaeli, Sakarya, Bolu, Bursa, Balıkesir, Kütahya, Eskişehir, Manisa, Aydın, İzmir, Denizli, Burdur, Muğla, Konya, Aksaray, Tokat, Kayseri, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Erzincan, Erzurum, Bingöl, Hakkari (24 İl)

 

Deprem sonrası için!

Binalarınızı mutlaka kontrol ettirin, analiz sonucuna göre güçlendirin veya yenileyiniz. Benzeri yıkımların, can ve mal kayıplarının ülkemizde bir daha yaşanmaması için ne gerekiyorsa yapılmalıdır.

Depreme karşı tüm tedbirlerinizi alırken, maddi kayıplarınızı karşılamak amacıyla, DASK ve Konut Paket sigortalarınızı yaptırmayı da ihmal etmeyiniz!

 

Geçmiş olsun Türkiye

sad

 

#DepremRiskBölgeleri

#DepremVeDask

#DepremSigortasınınÖnemi



TEKLİF AL