Kamu otoritesi, ikinci el araç satışlarında fahiş fiyatların önüne geçebilmek için 2022 yılında 6 ay 6 bin kilometre sınırı uygulamasını devreye almıştı. Akabinde, ilan sitelerinde verilen araç ilanlarının, 15 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla sıfır araç fiyatlarının üstünde ilana çıkılamayacağı yönünde yasak getirildi. Ayrıca kişiler, ikinci el araç devirlerinde yılda en fazla üç araç satışında vergi muafiyetine tabidirler. Ancak kamu otoritesi, yılda üç araç satışını aşan ve vekalet ile birinci derece yakınları aracılığı ile satış yapanları araştırmaya başladı. Alınan tüm bu tedbirlere ilaveten, ikinci el araç fiyatlarında meydana gelen spekülatif fiyat artışlarının önüne geçebilmek amacıyla, 2023 yılı Ağustos ayına yetiştirilmesi planlanan, Türkiye Noterler Birliği ve Ticaret Bakanlığının koordinasyonunda bir bilgisayar yazılımı hazırlanmaktadır. Böylece ikinci el araç satışları, tam olarak mercek altına alınacak olup, araç rayiç değerleri mercek altında izlenecektir. Ayrıca devlet, ikinci el araç satışlarında vergisiz bir şekilde haksız kazanç elde edilmesine engel olacaktır. Burada kamunun gerçek amacı, araçların fiyat istikrarını koruyarak vatandaşların ikinci el araçları olması gereken makul bedellerle satın almalarını sağlamaktır.
2020 Mart ayında Pandemi’nin başlamasından, 2023 yılı Temmuz ayına kadar, ikinci el araç rayiç bedelleri sürekli artmaktadır. Piyasada oluşan balon fiyatların durması ve bu kısır sarmaldan çıkılması için kamu otoritesi gerekli düzenlemeleri hayata geçirmek suretiyle piyasa düzenleyici rolünü üstlenerek devreye girmiştir. Bu doğrultuda vatandaşların ikinci el araçlara köpük fiyat farkı ödemeden sahip olma imkanına kavuşturulması hedeflenmektedir. Böylelikle otomobiller bir yatırım aracı olmaktan çıkacaktır. Sektör temsilcileri, ikinci el araçların %40’ının sadece yatırım amaçlı olarak alınıp satıldığını ifade etmektedirler. Bu durumun aşırı fiyat artışlarına sebep olduğu görülmektedir.
İlan sitelerinde, araçların sıfır fiyatı üzerinde ilan verilememesi için uygulanmaya başlanan sınırlamalar, ikinci el araç ilanı sayısının 20 binden 7 bin adede düşmesine neden olmuştur. Ancak noterlerde, araç devri işlemleri ile ilgili herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Bu bağlamda ikinci el fiyatı, sıfır kilometre araçtan yüksek olan bir aracın, noterde devrinin yapılmasını engelleyecek bir sistemin olmadığı söylenebilir. Noterlerde ikinci el araç devirlerinin kontrol altına alınabilmesi için Noterler Birliği ve Ticaret Bakanlığının koordinasyonunda hazırlanmakta olan yeni yazılım ile bu sorun ortadan kalkacaktır. Böylece satış ve-veya devirlerde yapılan usulsüzlüklerin önüne geçilmiş olunacaktır. Yazılım ile belirlenecek satış kurallarına uymayan araç devirleri, noterler tarafından engellenebilecektir. Yapılacak yazılım ile 6+6 düzenlemesi, kişilerin yıl içerisinde yaptıkları tüm satışlar noterler tarafından izlenerek gerektiğinde devirler engellenebilecek.
Sektör temsilcilerinden alınan bilgiye göre Ağustos 2023’te hayata geçirilmesi planlanan bu yazılımın detayları, ilgili kurumlarca yakında kamuoyuna resmi olarak duyurulacak ve yazılımın tüm detayları netleşmiş olacaktır.
Sigorta ve araç rayiç bedelleri hakkında!
İkinci el araç piyasasının yukarıda belirtilen düzenlemeler neticesinde dengelenmesi söz konusu olacaktır. Yapılan bu düzenlemeler ile araç bedellerinde fiyat istikrarı sağlanacaktır. Stabil hale gelecek olan araç bedelleri, araç sigortalarının (trafik sigortası ve kasko sigortası) yıllık primlerinde meydana gelen köpüğü de ortadan kaldıracaktır. En azından prim artışını durduracaktır. Elbette ki araçların bedel artışlarında döviz kuru, enflasyon vb. finansal parametrelerin de stabil hale gelmesi gerekir. Tüm piyasa şartları normalleştiğinde, araç sigortalarında risk yönetimi çok daha öngörülebilir ve istikrarlı sigorta primleri ile yönetilebilir hale gelecektir.
GÜNCEL TRAFİK SİGORTASI FİYATLARI TIKLAYINIZ
GÜNCEL KASKO SİGORTASI FİYATLARI TIKLAYINIZ
#İkinciElAraçlarVeSigorta
#AraçTrafikSigortasıFiyatları
#AraçKaskoSigortasıFiyatları