Hacklenecek Miyim? Değil, Ne Zaman Hackleneceğim?

ANASAYFA SİGORTA BLOG Hacklenecek Miyim? Değil, Ne Zaman Hackleneceğim?

Hacklenecek Miyim? Değil, Ne Zaman Hackleneceğim?

Ongun Sigorta

Dünyada her şey değişime uğruyor. Yapay zeka, makine öğrenimi, nesnelerin interneti, blockchain, robotik, sanal/artırılmış gerçeklik, giyilebilir teknoloji gibi konular yaşamımızın her alanına hızla girmeye başladı. Teknolojik bu birçok gelişme; hayatımızı kolaylaştırmakla birlikte, yaşam şeklimizi de bambaşka bir şekle dönüştürüyor. 
Örneğin mevcut mesleklerin yok olması/dönüşüme uğraması ya da yerine milyonlarca yeni mesleğin ortaya çıkması kaçınılmaz bir son oluyor. Milyonlarca deyince biraz abartıyorum diye düşünebilirsiniz. Ancak yazımın sonunda küçük bir video linki ekleyeceğim ve nerelere geldiğimizi daha iyi anlayacaksınız. 
Sigortacılık mesleği de kendini bu konuda ileriye götürmek, bu dönüşüme ayak uydurabilmek adına bazı çalışmalar yapmaktadır. Yeni girişimciler ve start-upları sektöre kazandırmak üzere sektörün önde gelen birçok sigorta şirketi bu konuda sponsor olmaktadır.  Bu konuya ilgi duyanlara da İTÜ ÇEKİRDEK’e başvurabileceklerini hatırlatmış olalım. 
Şimdi gelelim asıl konumuza. Teknoloji, dijital dönüşüm, yapay zeka ve buna benzer bir çok kelime dilimizden düşmüyor. Bu kadar hızla içine düştüğümüz bu ortam karşısında, bizleri bekleyen siber riskler nelerdir? Siber Koruma Sigortası nedir? bu konulardan bahsedelim. 
Siber koruma sigortası; bir siber olay neticesinde sizin uğrayabileceğiniz ve/veya size 3. Şahıslar tarafından yöneltilebilecek tazminat taleplerini teminat altına alan sigorta ürünüdür. 
Siber olaylar nasıl oluşur? 
• Kötücül saldırı (Hacker)
• Kötü yazılım (Virüs)
• Fidye
• İnsan Hatası
• Dos Saldırısı
Siber Koruma Sigortası sayesinde; Olaya müdahale, Eski haline getirme, Fidye Talepleri, Ağ Güvenliği Sorumluluğu, Bilgi güvenliği ve gizliliği sorumluluğu, iş durması, siber suç, medya sorumluluğu, PCI-DSS (Ödeme kartları Endüstrisi- Veri Güvenliği Standartları) ihlali gibi birçok riske karşı işletmeniz güvende olur. 
İmalat sektörü, otel, eczane, klinik gibi; Kişisel veri/Ticari veri saklayan ve bu veriyi işleterek kullanan tüm firmaların günümüz koşullarında Siber Koruma Sigortasına sahip olmaları zorunlu hale gelmektedir. Ancak işletmelerin de bu poliçeye sahip olsalar dahi; antivirüs programı kullanmak, lisanslı yazılım kullanmak, düzenli yedekleme yapmak gibi sorumlulukları yerine getirmeleri gerekmektedir.  
Biraz da istatistiklere bakalım mı? 2017 yılında ülkemizde günde 475 siber saldırı yaşanırken, 2019 yılı itibariyle her “14 saniyede 1 siber saldırı” gerçekleşiyor. Dünya genelinde 2016 yılında siber saldırılar sonucu oluşan zarar 450 milyar $ iken, 2021 yılında bu zararın 6 trilyon $’a yükselmesi beklenmektedir. 
Sanırım bu istatistiklerle konunun ne kadar mühim olduğu daha iyi anlaşılmaktadır. Bir de linkini bıraktığım videoyu da seyretmenizi öneririm. 
 

 

#SiberGüvenlikSigortası #SiberGüvenlikNedir #DijitalGüvenlikSigortası



TEKLİF AL