Trafiğe kayıtlı bulunan motorlu araçlar zorunlu trafik sigortasını yaptırmadan trafiğe çıkamazlar. Trafik kontrolü sırasında araç sahibinin trafik sigortasının olmadığı fark edilirse, araç trafikten men edilerek yedi emin otoparkına çekilir. Ayrıca, araç sahibine para cezası da uygulanır. Zorunlu Trafik Sigortaları, üçüncü şahısların canlarına ve mallarına verilen zararları karşılamaya yönelik olarak yapılan mali sorumluluk sigortalarıdır. Trafik sigortası, trafik kazaları neticesinde devreye girer. Trafik poliçesi; bir trafik kazası neticesinde, karayolları trafik kanunu uyarınca, haksız olan tarafın haklı olan tarafa, kusuru oranında maddi, bedeni, ölüm ve sürekli sakatlık durumlarında, poliçe limit ile şartları kapsamında teminat sağlar ve tazminat öder.
Trafik sigortası primi ne kadar?
2023 yılına geldiğimizde, sıfır ve ikinci el araçların piyasa fiyatlarında, ciddi yükselişler yaşanmaktadır. Buna paralel olarak araç onarımı hasar maliyetleri de arttığından, trafik sigortası tavan tarife primleri de artmak zorunda kalmıştır. Her bir araç grubunun standart azami tavan fiyat tarifesi vardır. Sigorta şirketleri tavan primlerin altında fiyat rekabeti içindedir. Sigorta sektöründe, en ucuz trafik sigortası fiyatlarını 2023 yılında sunabilen sigorta şirketleri olsa da diğer şirketler ile arasında fiyat makas aralığında büyük bir farklılık yoktur. Trafik sigortasında primin ne kadar olacağının belirleyicisi, araç sahibinin özel veya şirket olmasının yanında, sigortacılık tekniğinde uygulanan fiyat tarifesi yönetimindeki uygulamalardır.
Trafik Sigortası teminat ve limitleri?
Sigorta şirketleri, ilgili kanun ve yönetmelik çerçevesinde, trafik sigortası teminat ve limitlerini araç gruplarına özel standart olarak uygular. Poliçedeki teminatlar değiştirilemez.
Trafik sigortası primleri nasıl belirlenir?
Trafik sigortası primine etki eden başlıkları aşağıda görebilirisiniz. Güncel trafik sigortası fiyatını sorgulamak için sigortacınıza başvurunuz.
1-Tavan Prim: Her ay Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi SBM’nin web sayfasında açıklanan azami tavan primler, sigorta şirketleri tarafından aşılarak poliçe düzenlenemez. Sigorta şirketlerinin açıklanan tavan primlerin altında poliçe tanzim etme serbestisi vardır.
2-Araç sahibi: Aracın şahıs veya şirket adına kayıtlı olması tarife primini değiştirir. Şirket adına kayıtlı olan araçların primleri, şahıslara kıyasla daha yüksektir.
3-Hasarsızlık basamak değeri: Araç sahibinin 0-8 arası toplamda 9 basamak değerinden hangisinde olduğu trafik sigortası primini belirler. İlk kez sıfır veya ikinci el araç satın alanlara, 4. basamak için belirlenmiş olan, standart fiyat tarifesinden ilk poliçe düzenlenir. Takip eden yıllarda ise 4. basamaktan başlayan hasarsızlık basamağı ve standart fiyat tarifesi, aracın poliçe dönemindeki hasarlarına göre üste veya alt basamağa doğru ilerler. Dolayısıyla aracın yıllara sari hasar veya hasarsızlık durumuna göre, “en hasarlı 0. basamak” veya “en hasarsız 8. basamak” değerine kadar olacak şekilde, her poliçe bitiminden sonra yenilenen poliçede basamak değeri otomatik belirlenir. Böylece, süreç içerisinde hak edilen ilgili basamaktaki tavan fiyat tarifesini geçemeyen poliçe primi, yenilenen poliçede bir üst veya bir alt basamağa geçerek düşecek veya yükselecektir. Mevcut poliçe döneminde hasar alarak bir sonraki yıl yenilenen poliçelerin trafik sigortası primleri artmakta, hasarsız araçların primleri ise her yenilenen poliçede düşmektedir.
4-Araç grubu: Araç gruplarına (otomobil, kamyonet, minibüs, otobüs vs.) özel uygulanan azami tavan primlere göre fiyat değişir.
5-Araç plakası: Aracın kayıtlı olduğu il plakasına göre trafik sigortası primleri değişir. Çünkü aracın kayıtlı olduğu ildeki nüfus ve araç sayısı, fiyat tarifesinde etkilidir. Nüfusu fazla olan büyük şehirlerde poliçe primleri yükselir.
En ucuz Trafik Sigortası fiyatı için TIKLAYINIZ
En ucuz Kasko Sigortası fiyatı için TIKLAYINIZ
#EnUcuzTrafikSigortasıFiyatı2023
#EnHesaplıTrafikSigortasıFiyatları
#EnUygunTrafikSigortası
#AraçSigortasıFiyatları2023