Sigortacılık hizmetlerini üç ana başlık altında toplayarak ele almamız gerektiğini düşünüyoruz. “Poliçe öncesi”, “poliçenin başlatılması ve tanzimi ile poliçe dönemindeki hizmetler” ve “poliçe döneminde meydana gelebilecek olan hasar süreçlerinin yönetilmesi“ olarak sayılabilir. Acentemiz, tüm mesleki faaliyetleri boyunca, sigortalılarının poliçelerine dair iş süreçlerinde gerekli özeni göstererek, daima en iyi hizmet veren sigortacılar arasında olmak için sürekli çalışmaktadır. Ongun Sigorta olarak bizler, sigortalılarımıza sadece en ucuz fiyatı sunarak değil, sigortaya dair tüm konulara bütünsel yaklaşarak, fiyat-teminat dengesi çerçevesinde olası hasar senaryolarını sigortalılar yerine dikkate alarak hizmet sunmanın doğru olacağına inanıyoruz. Aşağıda acentemizin önemsediği sigortacılık hizmetlerinin nasıl olması gerektiğine dair yaklaşımlarımızı, sizlerle paylaşmak isteriz.
1.Poliçe öncesi hizmetler?
Risk analizi: Sigortalanacak olan bir değerin birincil, ikincil ve üçüncül olarak, hangi doğal veya doğal olmayan durumlardan zarar görebileceğinin belirlenmesi.
Risk değerlendirme ve raporlama: Risk analizi neticesinde, riziko adresinde yapılması gereken riski azaltıcı veya hasara engel olucu tedbirlerin alınmasına yönelik iyileştirmeler, öneri ve tavsiyelerin detaylıca sigortalı adayına sunulması.
Profesyonel ekspertiz: Sigorta bedellerinin sigortalı veya sigortacı tarafından belirlenmesinde zorlanılan durumlarda, bağımsız sigorta eksperi tarafından sigortalının riziko adresinde yapılan saha çalışmasıyla hazırlanan kıymet takdir raporudur. Bu rapor ile sigortaya konu olan değerler en doğru şekilde belirlenmiş olacaktır. Ayrıca ilgili rizikonun sigortalanabilmesi konusunda şerh konulması gereken hususlar da ortaya çıkarılmış olacaktır. Sigortalı ile sigortacı isterlerse bu rapora bağlı olarak düzenlenecek olan poliçeyi mutabakatlı olarak tanzim ederler. Böylece bir hasar meydana geldiğinde, eksik veya aşkın sigorta olmasından kaynaklı, sigortacı ile sigortalının itilafa düşeceği bir durum oluşmaz. Neticede sigortalı, hasara konu olan haklı menfaatlerini, sigorta şirketinden eksiksiz tazmin etmiş olur.
2.Poliçenin tanzimi sırasında?
Sigortalı bilgisi: Sigortalanacak olan kişi veya kuruma ait, TC / VKN numarası, varsa lehtarlar, rizikonun açık adresi, e-mail adresi, cep telefonu gibi poliçe tanziminde ihtiyaç duyulabilecek olan tüm sigortalı bilgileridir.
Sigorta ettiren bilgisi: Sigorta poliçesinin primini ödeyen tarafın, TC / VKN ve açık adres bilgileridir.
Poliçenin türünün seçilmesi: Teminat zenginliği bakımından sigortalı adayının risklerini kapsayacak poliçenin belirlenmesidir.
Uzmanlaşma: Detay bilgi ve uzmanlık gerektiren sigorta branşlarında, konusunda liyakatli sigorta danışmanlarından hizmet alınması sigortalı açısından yararlı olur.
Poliçedeki açıklama notu: Sigortacının veya sigortalının, özellikle poliçeye not düşülmesini istediği bir metin ya da sigortaya konu bir liste olabilir. İlgili poliçenin genel ve özel şartlarına aykırı olmamak şartıyla açıklama notu poliçeye eklenir. Sadece sigortacı tarafından açıklama kısmına düşülmesi gereken açıklama notları olabilir. Örneğin; bir işyeri paket sigortası içerisinde makineler ile elektronik cihazlara, makine kırılması sigortası ve elektronik cihaz sigortası teminatı verilecek ise makine ve elektronik cihaz listeleri açıklama notu bölümüne ilave edilebilir.
Bağımsız ekspertiz yapılmış ve mutabakatlı kıymet takdiri üzerinden poliçe tanzim edilecek ise yine ekspertiz firması, ekspertiz tarihi ve numarası gibi ekspertize konu bilgiler açıklama bölümüne sigortacı tarafından not düşülebilir.
Sigorta bedeli: Beyana dayalı olarak tanzim edilen poliçelerin, tanzim tarihinde sigortalı ile sigortacının mutabık kaldıkları değerlerin poliçeye yazılması gerekir. Aksi bir durumda eksik veya aşkın sigorta söz konusu olacaktır. Dolayısıyla sigortalılar, sigorta bedellerin hatalı ve özellikle eksik olması nedeniyle hasar neticesinde zarara uğrayabilirler.
Fotoğraf ve belgeler: Sigortalanan şey ile alakalı, bağımsız ekspertiz raporu, fotoğraf, video, bilgi ve belgeler sigorta şirketinin sistemlerine yüklenir. Sağlık sigortalarında, yazılı ve ıslak imzalı olarak hastalık beyanları sigortacıya sunulur. Sigortalı adayı tarafından yangın sigortaları soru formu doldurularak, ıslak imza ile sigortacıya sunulur.
Enflasyon klozu: Poliçenin tanzimi sırasında resmi makamlarca açıklanan enflasyon oranı ne ise poliçeye yansıtılmalıdır.
Risk analizine göre teminatlar: Poliçenin tanzimi öncesi yapılan risk analizi ve değerlendirmeler ışığında, paket poliçeye ilave edilmesi gereken teminatlar ile olası riskler güvence altına alınır.
Ödeme şekli: %25 peşin ve kalan 5 eşit taksit, tamamı peşin veya banka anlaşmaları kapsamında kredi kartlarına alternatif taksit imkanları sağlanır.
3.Poliçe yapıldıktan sonra?
Bedel artışı ile bedel eksiltmeleri: Poliçe dönemi içerisinde poliçeye konu bedellerde “azalış” veya “artışlar” yaşanabilir. Zeyilname ile kalan gün sayısı esasına göre prim alınır veya prim iadesi yapılır.
Adres değişikliği: Riziko adresi poliçe tanzim edildikten sonra değişebilir. Mevcut geçerli olan poliçede adres değişikliği zeyilnamesi yapılır.
Primli veya primsiz düzeltmeler: Poliçeler başladıktan sonra bedel artışı veya teminat ilavesi gibi durumlar dışında, poliçeye konu prime etki etmeyen değişiklikler zeyilname ile yapılabilir.
Ücretsiz asistans hizmetler: Çekici, yol yardım, çilingir hizmeti, tesisat işleri, cam işleri gibi veya bireysel sigortalarda tıbbi danışmanlık, diş taşı temizliği, check-up gibi hizmetlerden, poliçe döneminde ücretsiz yararlanılır.
Hasar ekspertiz hizmeti: İlgili poliçeye ilişkin olarak branşında uzman ve sigorta şirketleri ile anlaşmalı bağımsız eksperler vardır. Poliçe döneminde yaşanan hasarlarda açılan hasar dosyasına binaen sigorta şirketinin sistemi tarafından dosyaya eksper ataması yapılır. Dosya açma işlemini sigortalının kendisi veya acentesi yapar. Hasar dosyası için atanan eksper yerinde veya uzaktan en hızlı şekilde hasar dosyası hakkında raporunu sigorta şirketine hazırlayarak sunar. Hasar tazminatının ödenmesine veya red olmasına bağımsız eksperin hazırladığı rapor çerçevesinde sigorta şirketi hasar müdürlüğü karar verir. Tüm bu işlemler sırasında acente, hasar dosyasının hazırlanmasında ekspere yardımcı olur. Acente veya sigortacı, gerektiğinde hasar dosyasındaki hatalı veya eksik olan durumları gözden geçirerek sigortalıya ve ekspere bildirerek yardımcı olur. Ekspertiz ücreti sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Acente hasar destek hizmetleri: Acente, sigortalılarının poliçelerinden kaynaklı hasar dosyalarının hızlıca kapatılmasına destek verir. Acente aynı zamanda, poliçeden kaynaklı ve hasara konu haklı menfaatlerin eksiksiz karşılanmasını sağlamak adına sigortalıya yardımcı olur.
SİGORTA BLOG SAYFAMIZI TIKLAYINIZ
SİGORTA TEKLİFİ ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ
#EnİyiHizmetVerenSigortacılar
#KonusundaUzmanSigortacılar
#ProfesyonelSigortacılıkHizmetleri