Eksik Sigortanın önemi nedir?

ANASAYFA SİGORTA BLOG Eksik Sigortanın önemi nedir?

Eksik Sigortanın önemi nedir?

Ongun Sigorta

Eksik Sigorta nedir?

Sigorta poliçesinde belirtilen sigorta bedelinin, olası bir hasar neticesinde hasara uğradığı tarihteki gerçek değerinin altında kalmasına “eksik sigorta” denir.

 

Hasarın olduğu tarihteki sigorta bedeli, poliçede eksik kaldığında, zararın geri kalan kısmı sigortalı tarafından karşılanmak zorundadır. Çünkü poliçede belirtilen sigorta bedeli, gerçek güncel piyasa değerinin altında kalmış olur. Sigorta bedeli, gerçek değerine göre poliçede hangi oranda eksik belirtilmiş ise ödenecek olan hasar tazminatı da yine aynı oranda sigortalıya eksik ödenir.

 

 

Sigortada Eksik Sigorta riskine karşı neden dikkatli olunmalı?

Özellikle 2021 ve 2022 yılları itibarıyla,  piyasada sürekli artan fiyatlar, sigorta sektöründe “eksik sigorta” riskini her zamankinden çok daha fazla önemli hale getirmektedir. Çünkü, piyasada yüksek enflasyon sebebiyle yaşanan fiyat artışları ile artan döviz kurları, sigorta sektöründeki hasar maliyetlerinin de artmasına neden olmuştur.

Dolayısıyla poliçeye konu olan bina, emtia, demirbaş, makine, teçhizat, elektronik cihazlar vb. değerlerin fiyatlarının yükselmesi nedeniyle, poliçe başlangıç tarihinde belirlenen sigorta bedelleri eksik kalabileceğinden, poliçedeki tüm kalemler ile toplam sigorta bedelinin kontrol edilerek, bedel artış zeyilnamesi yapılması gerekebilir. Sigorta bedelleri poliçede güncel olmalı ve gerçek sigorta bedelleri üzerinden sigortalanmalıdır.

 

Sigorta şirketlerinin eksik sigorta yaklaşımı?

2020 yılı Mart ayında başlayan pandemiden, 2022 yılı Ekim ayına gelindiğinde, piyasada ürün fiyatlarının arttığı ve sigorta poliçelerinin genel olarak eksik sigorta bedellerinde kaldığı görülmektedir. Böylesi bir ortamda sigorta şirketleri, sigortalılarıyla iletişime geçerek bilgilendirmede bulunmakta ve eksik sigorta riskine dikkat çekmektedirler.   

 

 

Eksik sigortaya karşı nasıl önlem alınmalı?

Sigortalıların eksik sigorta sebebiyle zarar görmeyecekleri sigorta poliçelerine sahip olmaları için aşağıda belirtilen farklı yöntemler uygulanabilir;

 

>Poliçe tanzim tarihinde doğru tespit edilip, poliçeye yazılan TL sigorta bedellerinin, gerektiğinde periyodik olarak ve belirli aralıklarla güncel bedel artış zeyillerinin yapılması,

 

>Türk Lirası (TL) bedellerle poliçenin tanzimi sırasında belirlenen sigorta bedelleri, poliçe başlangıç tarihindeki döviz kuruna endekslenerek, döviz kuru artışının takip edilmesiyle birlikte poliçede bedel artış zeyilnamesinin yapılması,

 

>Piyasadaki arz-talep dengesine bağlı olarak gelişen ve sigorta bedellerinde meydana gelen radikal fiyat artışları, sigortalı tarafından sigortacıya bildirilmeli ve poliçede bedel artış zeyilnamesi yapılmalı,

 

>İthalat ve ihracat yapan işletmeler, özellikle döviz kuru hareketliliğinin olduğu dönemlerde veya tercihen, sigorta bedelleri ile primlerini dövizli (usd, euro vb.) olarak poliçe tanzim etmeli,

 

>Girdi maliyetleri ağarlıklı döviz, satışları da yine aynı döviz cinsinden (usd, euro vb.) olmak zorunda olan firmaların, sigorta bedelleri ile poliçe için ödeyecekleri primin aynı döviz cinsinden olması tercih edilmelidir. Böylece, bahse konu poliçede hasar söz konusu olduğunda, eksik sigorta olmayacağı gibi, ödenecek bir hasar tazminatı da yine aynı döviz cinsinden sigortalıya ödenecektir.

 

>Sigorta bedeli ile poliçe için ödenen primin Türk Lirası (TL) olduğu sigorta poliçelerinde, eksik sigorta riskine destek olması açısından, “Enflasyon Koruma” teminatının poliçeye ayrıca kloz olarak eklenmesi gerekir.   

 

 

Eksik sigortanın, aşkın sigortadan farkı nedir?

Aşkın sigorta; sigortaya konu olan bir değerin, gerçekte olması gereken değerin çok üzerinde bir bedelle sigortalanmasına denir. Sigortalanan değerin, aşkın sigorta olduğu ancak hasar neticesinde tazminat hesaplanırken ortaya çıkar. Sigorta sebepsiz zenginleşme aracı olarak kullanılamaz. O nedenle fazla prim ödeyerek aşkın sigorta yaptırmak doğru değildir ve hukuken de kabul edilemez.

 

“Eksik sigorta” sigorta bedelinin olması gereken gerçek değerinden az, “aşkın sigorta” ise gerçekte olması gerekenden fazla bedel ile sigortalanması anlamına gelir.

Sigortanın başladığı tarihte veya hasar anında poliçede gösterilen bedelin, olması gereken gerçek bedelde olması önemlidir.  

 

SİGORTA TEKLİFİ ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

 

 

#EksikSigortanınÖnemiNedir

#EksikVeAşkınSigorta

#GerçekSigortaBedeli

#EksiksizHasarÖdemesi

 



TEKLİF AL