Ülkemizde 06 Şubat 2023 tarihinde 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde yaşanan Kahramanmaraş depremi sonucunda, sadece araçlarda meydana gelen hasarın 1 Milyar TL olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca, Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli’nin kamuoyuna yaptığı açıklamada sigortalıların deprem bölgesinde uğradığı toplam zararın ise tahminen 1 Milyar USD civarında olacağı şeklindedir. Deprem bölgesindeki on ilde genel anlamda oluşan maddi hasarın çok çok daha fazla olması, bölgedeki sigortalılık oranlarının çok düşük olduğunu göstermektedir. Sigorta sektörü, deprem bölgesindeki yaraların sarılması adına yeterli kapasite ve hasar ödeme gücüne sahip bir durumdadır. DASK Kurumu zaten ilk günden itibaren sigortalıların yıkılan veya zarar gören evlerinin hasarlarını hızlıca ödemeye başlamış ve ödeme yapmaya devam etmektedir.
Kasko Deprem Teminatı nedir?
Deprem sebebiyle araçta meydana gelen direk veya dolaylı zararları kapsar. Sigorta limiti aracın rayiç değerine ve poliçede belirtilen ek aksesuarlarına kadardır. Kasko sigortaları düzenlenirken deprem teminatında muafiyet uygulanabilmektedir. Araç sahiplerinin kasko sigortalarını yaptırırlarken bu detaya dikkat etmeleri ve poliçelerini muafiyetsiz olarak düzenletmeleri önemlidir.
Dar Kasko gibi içerisinde deprem teminatı olmayan poliçelerde deprem zararları karşılanamaz.
Hasar bildirme süresine dikkat!
Depremzedelerin sigorta şirketlerine kasko sigortalı araçlarının hasarıyla ilgili olarak “normal şartlarda”, olayın gerçekleşmesi veya gerçekleştiğinin öğrenilmesinden itibaren, beş gün içerisinde başvurması gerekir. Ancak, hem “mücbir ve olağanüstü durumun” başvuru güçlüğü yaratması, hem de Yargıtay’ın hasar ihbar süresine uyulmaması nedeniyle kabul etmediği bir dava olmadığından dolayı bu konuda bir sorun yaşanması beklenmemektedir.
Kasko Sigortasında hasar ödemeleri?
Türkiye Sigorta Birliği TSB tarafından kamuoyuna yapılan açıklamaya göre deprem bölgesinde hasar ödemelerinin hızlıca ödenmeye başladığı yönündedir. Sigorta şirketleri, kasko sigortasında deprem teminatı olan sigortalıların hasar tazminatlarını, ihbar etmelerine gerek kalmaksızın doğrudan iletişime geçilerek ödemektedir.
İşyeri sigortası hasarları?
Bireysel sigortalara (DASK, Konut, Kasko) öncelik verildikten sonra ticari işletmelerin hasarları da bağımsız sigorta eksperleri tarafından incelenerek hızlıca ödenmeye başlanacaktır. Ayrıca, sigortalı ticari işletmelere avans ödemeleri yapılarak, yaşanan sıkıntının hafifletilmesi sağlanmış olacak.
Kaskosu olmayan ve hasar gören araçlar ne olacak?
Depremde yıkılan binalar nedeniyle hasar gören ve deprem teminatlı kasko sigortası bulunmayan araç sahipleri, zararlarını rücu davası açarak tazmin yoluna gidebilirler. Depremde yıkılan binalar nedeniyle hasar alan araç sahipleri, kusurlu yapılmış binanın müteahhidine, yapı denetim şirketine ve iskan veren belediyeye dava açabilme hakkına sahiptir. Neticede, geçerli olan yönetmeliklere göre yapılmayan, denetlenmeyen ve-veya inşasına izin verilen bir binanın yıkılması sonucunda araçta oluşan hasarda, araç sahibinin bir kusuru bulunmamaktadır.
Depremde çöken yollar nedeniyle zarar gören araçların şayet kasko sigortaları yok ise ilgili kurumdan tazminat talep edebilirler. İlgili kurumun hasar tazminatını reddi halinde, araç sahibinin dava açmaktan başka bir çaresi bulunmamaktadır.
Karayolları trafik kanunu kapsamında, araçların kullandığı yollar, karayolları genel müdürlüğünün veya ilgili belediyelerin sorumluluğundadır.
Hayatımızda sigortanın önemi?
Sigorta; bireylerin veya kurumların sahibi oldukları tüm değerleri, doğal afetler ile doğal olmayan birçok sebepten uğranılan zararları karşılamaya yarar. Sigortanın önemi maalesef ki özellikle yaşanan büyük maddi kayıplardan sonra anlaşılmaktadır.
Öncelikle canımızı ve sonrasında da malımızı riske atmadan güvenli binalarda yaşamalıyız. Sahip olduğumuz değerlerin sigortalarını ihmal etmeden mutlaka yaptırmalıyız.
TÜM SİGORTALARINIZ İÇİN TIKLAYINIZ
#DepremdeZararGörenAraçlar
#DepremTeminatınınÖnemi
#DepremTeminatıVeKasko
#EnUygunSigortalar2023