Değerli araç sahipleri ve sigortalılarımız, artık araç satışlarınız, Güvenli Ödeme Sistemi ile çok daha güvenli bir şekilde yapılabilme imkanına kavuşturuldu. T.C. Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliği tarafından kurulan “Güvenli Ödeme Sisteminin” kullanımı, 27 Eylül 2024 Cuma gününden itibaren, nakit, havale veya EFT gibi yöntemlerle gerçekleştirilen tüm ikinci el motorlu kara taşıtı alım satımlarında zorunlu hale gelecektir.
Bu tarih itibarıyla taşıt bedeli, Güvenli Ödeme Sisteminde kayıtlı hesap numarasına transfer edilmeden noterliklerce taşıt devri işlemi yapılmayacağından, noterliklerde yoğunluk yaşanmaması ve mağduriyet oluşmamasını teminen, notere gidilmeden önce anlaşmalı banka, elektronik para kuruluşu veya ödeme kuruluşunun internet ya da mobil sitesindeki güvenli ödeme sistemi menüsü üzerinden;
1-Satıcının, sisteme giriş yaparak kendisine, alıcıya ve taşıta ilişkin bilgileri Sisteme kaydetmesi,
2-Alıcının,
a-SMS veya e-posta yoluyla kendisine gönderilen referans numarasını kullanarak sisteme giriş yapması ve satıcı tarafından girilen bilgileri onaylaması,
b-Sistemde kayıtlı hesap numarasına taşıt bedelini transfer etmesi gerekmektedir.
-------------------------------------------------------------------
Güvenli Ödeme Sistemi Hakkında Önemli Bilgiler
Türkiye Noterler Birliğinin, konuya ilişkin olarak web sayfasından kamuoyuna yaptığı açıklama aşağıdaki gibidir;
Aşağıdaki metnin Kaynağı: https://portal.tnb.org.tr/Sayfalar/GuvenliOdemeHiz.aspx 25.09.2024
13.02.2018 tarihli ve 30331 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik hükümleri gereğince, Ticaret Bakanlığı ve Birliğimiz arasında yapılan protokol ile Güvenli Ödeme Sisteminin oluşturulması amacıyla Türkiye Noterler Birliği yetkilendirilmiş ve sistem 03.02.2020 tarihinde kullanıma açılmıştır.
27.08.2024 tarihli ve 32645 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmeliğin 26'ncı maddesiyle; işletmelerin ve diğer gerçek veya tüzel kişilerin ikinci el motorlu kara taşıtı satışlarında ödemenin bir kısmının veya tamamının nakit, (havale, EFT, FAST) veya Bakanlıkça belirlenen diğer ödeme yöntemleriyle yapılması halinde taşıt satış bedelini, Bakanlıkça yetkilendirilen kuruluş tarafından taşıt mülkiyeti ile satış bedelinin eş zamanlı el değiştirmesini sağlayacak şekilde oluşturulan elektronik sistem üzerinden ödenmesi öngörülmüş olup, aynı Yönetmeliğin 33'üncü maddesiyle ise Güvenli Ödeme Sisteminin işletmeler bakımından 27.08.2024 tarihinde, diğer gerçek veya tüzel kişiler bakımından ise Yönetmeliğin yayımı tarihinden bir ay sonra (27.09.2024) kullanılması zorunlu hale getirilmiştir.
Bu kapsamda, Güvenli Ödeme Sistemi;
1-27.08.2024 tarihi itibariyle yetki belgesi bulunan işletmeler ve bir takvim yılı içerisinde üçten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan gerçek ve tüzel kişiler için zorunlu olarak uygulamaya başlanmıştır.
2-27.09.2024 tarihi itibariyle ise yukarıda belirtilen kişiler dışında diğer gerçek veya tüzel kişiler için zorunlu olarak uygulamaya başlanacaktır.
Güvenli Ödeme Sistemi nedir?
İkinci el araç alım satımları sırasında nakit (havale, EFT, FAST) olarak ödenecek araç satış bedelini güvence altına alarak dolandırıcılıkların önüne geçmek ve satıcı ile alıcıyı korumak üzere geliştirilmiş bir sistemdir.
Sistemin kullanımının faydaları nelerdir?
Bu sistem; nakit tutarı taşıma riski ve sayma zorluğu, sahte para kullanılma ihtimali gibi durumları ortadan kaldıracaktır. Ayrıca, araç satış işlemi gerçekleştiği anda sistem otomatik olarak araç satış tutarını satıcının hesabına aktaracağından, satış bedelinin ödenmemesi riski ortadan kalkacaktır. Bu sayede birçok hukuki ihtilaf engelleneceği gibi sahtecilik ve dolandırıcılık gibi durumlara da imkan verilmeyecektir. Aynı zamanda mali denetim olanağı sayesinde vergi kaybının engellenmesi amaçlanmaktadır. Bu hizmetle sağlanan kolaylık nedeniyle vatandaş memnuniyeti ve kişi haklarının korunması adına devlete olan güven artacaktır.
Güvenli Ödeme Sistemi Nasıl Kullanılır?
İkinci el araç alım satımı sırasında alıcı ve satıcı öncelikle Güvenli Ödeme Sistemine dahil olan bir banka, elektronik para veya ödeme kuruluşunu belirler.
Satıcı, belirledikleri banka, elektronik para veya ödeme kuruluşunun web sayfası veya mobil uygulaması üzerinden istenilen bilgileri ve alıcının telefon numarasını girerek sisteme kayıt olur.
Sistem tarafından alıcının cep telefonuna otomatik olarak bir referans numarası gönderilir.
Alıcı kendisine gelen referans numarası ile satıcının işlemi başlattığı banka, elektronik para veya ödeme kuruluşunun web sayfası veya mobil uygulaması üzerinden Güvenli Ödeme Sistemine girer ve istenilen bilgileri doldurarak satıcının sisteme girmiş olduğu tutarı yatırır.
Yatırılan tutar güvenli hesapta satış işlemi gerçekleşene kadar bloke olarak tutulur.
Noter huzurunda satış işleminin gerçekleşmesiyle birlikte tutar otomatik olarak satıcının hesabına aktarılır.
Satıcı tarafından sisteme girilmiş tutar hesaba yatırılmamış ise, sistem otomatik olarak noterlikteki işlemin yapılmasına (yani aracın satışına) engel olacaktır.
Satış işleminden cayılması halinde başvuru iptal edilebilecek ve alıcı tarafından yatırılan tutar ilgili banka, elektronik para veya ödeme kuruluşu tarafından iade edilecektir.
Güvenli ödeme sistemine dahil olan banka, elektronik para veya ödeme kuruluşları hangileridir?
Türkiye Noterler Birliği ile protokol imzalayan banka, elektronik para veya ödeme kuruluşlarının bilgilerine aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.
https://portal.tnb.org.tr/Sayfalar/GuvenliOdemeHiz.aspx
Sistemin kullanımı ücretli midir?
Sistemin kullanımı karşılığında Yönetmelik gereğince Ticaret Bakanlığınca belirlenen tutar tahsil edilir.
Kaynak: https://portal.tnb.org.tr/Sayfalar/GuvenliOdemeHiz.aspx
#AraçSatışlarındaGüvenliÖdemeSistemi
#GüvenliÖdemeSistemiNedir
#GüvenliÖdemeSistemiZorunluMu
#GüvenliÖdemeSistemiHakkında