Dünyamızda yirmi birinci yüzyılla birlikte atmosfere salınan sera gazlarının artmasına bağlı olarak yaşanan küresel iklim değişikliği nedeniyle, kullandığımız kara araçlarındaki fosil yakıtlar yerine artık, elektrikli ve hibrit araçlar üretilmeye ve tüm dünyada tercih edilmeye başlamıştır. Bazı Avrupa Ülkelerinde siyasi otorite, 2030-2035 yıllarından sonra, fosil yakıtlarla çalışan araç üretmeyeceklerine dair açıklamalar yapmaya başlamışlardır. Ülkemizde faaliyet gösteren otomotiv firmaları, özellikle 2020 yılından itibaren, yeni nesil elektrikli araçların üretimine ve satışına ağırlık vermeye başlamıştır. Bu araçlar, aynı zamanda akıllı sistemlerle donatılmış yeni teknolojilere sahip araçlardır. Ülkemizde TOGG markasıyla ilk yerli elektrikli otomobil üretilerek, karayollarımızda seyretmeye ve ihraç edilmeye başlamıştır.
Ülkemizde elektrikli araçların hayatımıza girmesiyle birlikte, şarj istasyonlarına da ihtiyaç doğmuştur. Tam da bu sistemlerle alakalı olarak meydana gelebilecek ani ve beklenmedik riskler, Sompo Sigorta “araç şarj istasyonu sigortası” ile teminat altına alınabilmektedir.
Aşağıda sizlere, şarj istasyonları hakkında kısa teknik bilgiler vermenin yanında, Sompo Sigorta’nın şarj istasyonu sigortası hakkında bilgiler aktarmak istedik.
Batarya şarj yöntemleri?
-Kablolu Şarj (On-Board/Off-Board)
-Kablosuz Şarj (Wireless)
-Batarya Değiştirme (Quick Drop)
Akım gücüne göre ev şarj istasyonları; AC ve DC olarak iki grupta değerlendirilir. Sizlere aşağıda, AC tip ile DC tip şarj istasyonunun ne olduğu hakkında kısaca bilgi vermek isteriz.
AC (Alternating Current) Şarj Nedir?
Şebekelerden gelen elektrik akımı her şartta alternatif akım yani “AC”’dir. Ancak araç bataryasının şarj olabilmesi için bu akımın, bir güç dönüştürücü sistemiyle DC (Direct Current) akıma dönüştürülmesi şarttır. Şarj istasyonlarının donanımında bu güç dönüştürücüsü bulunmuyorsa AC (alternatif akım) şarj istasyonu ismini alıyor. Bu durumda AC’den, DC’ye dönüşüm; istasyonda değil, aracın kendi içerisinde meydana geliyor.
DC (Direct Current) Şarj Nedir?
DC (doğru akım) gücünün olduğu şarj istasyonlarında, güç dönüştürücüsü istasyon donanımı dahilinde mevcut oluyor. Sonuç olarak AC akım, istasyonun kendi içerisinde DC’ye dönüştürülmektedir. DC akım araçtaki dönüştürücüyü atlayarak, direkt olarak aracın bataryasına ulaşmaktadır.
Çevre Dostu “Şarj İstasyonu Sigortası” Nedir?
Sompo Sigorta Çevre Dostu “Şarj İstasyonu Sigortası”, ticari veya kurumsal müşterilere yönelik “elektrikli araç şarj cihazlarına koruma sağlayan” bir sigortadır.
Neleri Kapsar?
Bu sigorta ile elektronik cihaza karşı koruma sağlanırken cihazlardan kaynaklanabilecek yangın hasarları bakımından bulunduğu yerdeki diğer yapılarda ve komşu kıymetlerde oluşacak hasarlar için de teminat sağlamaktadır.
Şarj İstasyonu Sigortası Hangi Teminatları İçerir?
-Yangın, Yıldırım, İnfilak
-Fırtına, Sel, Yer Kayması,Toprak Çökmesi
-Yangın Mali Mesuliyet (Yıllık 10.000 USD’ye kadar)
-Hırsızlık ve Hırsızlığa Teşebbüs
-Dahili Su
-İşveren Mali Mesuliyet (Yıllık 50.000 USD’ye kadar)
-Deprem
-Kavrulma, Kararma, İs, Duman
-3.Şahıs Mali Mesuliyet (Yıllık 250.000 USD’ye kadar)
-Elektrik Enerjisinden Kaynaklanan Hasarlar (voltaj dalgalanmaları, kısa devre/alevsiz yangın, yıldırımın dolaylı etkileri)
-Yangın Demirbaş (Kanopi, tente vb. için)
-İşletme Personelinin veya Üçüncü Şahısların İhmali, Kusuru, Hatası, Dikkatsizliği, Kötü Niyeti
UYARI!
Yukarıda belirtilen teminatlarda ve sigorta limitlerinde Sompo Sigorta’nın değişiklik yapma hakkı saklıdır. 12.03.2024
Şarj İstasyonu Sigortasını Kimler Yaptırabilir?
Kurulumu yapılan elektrikli araç şarj istasyonlarının ani ve beklenmedik olaylara karşı ve çalışanlar ile üçüncü şahıslara verilebilecek zararları, teminat altına almak isteyen elektrikli araç şarj istasyonu yatırımı yapanlar, şarj istasyonu sigortası yaptırabilir.
Araç Şarj İstasyonu Sigortası Nasıl Yapılır?
Elektrikli araç şarj istasyonu yatırımı yapanlara şarj istasyonu sigortası yapılırken, satın alınan “elektronik cihaz sigortasına” ek olarak “yangın sigortası teminatları (demirbaş)” , “Üçüncü Şahıs Sorumluluk Sigortası” ile “İşveren Mali Mesuliyet Sigortası” teminatları da isteğe bağlı olarak poliçeye eklenebilmektedir.
Araç Şarj İstasyonu Sigortası teklifi almak üzere, bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.
#AraçŞarjİstasyonuSigortasıNedir
#ŞarjİstasyonuSigortasıNeleriKapsar
#ACŞarjİstasyonu
#DCŞarjİstasyonu