Ülkemizde ve özellikle nüfusun çoğunluğunun yaşadığı büyük kentlerde, barınma ihtiyacının neredeyse %90’ı apartman hayatından oluşmaktadır. Yurdumuz çok eski medeniyetlerin yaşadığı bir coğrafyadadır. Ayrıca deprem kuşağında olan ülkemizde eski yapıların dönüşmesi ve yeni inşai mevzuatlara uygun depreme dayanıklı şekilde binaların imar edilerek yenilenmesi gerekmektedir. Hal böyleyken, İstanbul’dan örnek vermek gerekirse Fatih, Beyoğlu, Beşiktaş gibi eski kurulmuş ilçelerde, apartmanların büyük çoğunluğu 30 yaş ve üzerindedir. Türkiye genelinde depreme karşı kentsel dönüşüm planlaması yapılarak, binalar yenilenmektedir. Tam da bu süreçte apartman sigortası olmayan binalara, “apartman ortak alan sigortası” yapılmasının gerekliliği öne çıkmaktadır.
Neden Apartman Sigortası!
Daireniz için yaptırdığınız DASK ve Konut Sigortası dışında, apartmanların müşterek alanlarındaki demirbaşlara, makinelere, elektronik cihazlara ve binanın kendisine birçok sebepten gelebilecek zararlar bu poliçeden karşılanmaktadır. Örneğin; depremde binanın kısmen veya tamamen hasarlanması, yaşanacak bir yangında ortak alanın zarar görmesi, dolu yağışının dış cepheye veya çatıya vereceği zararlar, fırtına-kar ağarlığı ve hortumun çatıya verebileceği zararlar, yıldırım düşmesi sonucu uydu sistemlerine gelebilecek zararlar, patlama sonucu (doğal gaz, terör vb. kazan) ortak alanlara gelen zararlar, sel suyunun ortak alana vereceği zararlar, ortak alandaki temiz su, pis su veya elektrik tesisatından bina ortak alanlarına veya dairelere gelebilecek zararlar, bina ortak alanlarından üçüncü şahıslara veya binada çalışan sgk’lı çalışanlara gelen zararlar, binadan diğer komşu binalara gelebilecek zararlar, asansör, hidrafor ve jeneratör gibi makinelerin bozulma maliyetleri, elektronik cihaz bozulma maliyetleri, ortak alandaki demirbaşların çalınması, terör hareketlerinden binanın zarar görmesi gibi daha birçok ani ve beklenmedik zarar ve ziyanların karşılanması için “apartman ortak alan sigortası” devreye girer. Daireler kat mülkiyeti kanunu kapsamında hisse payları oranında sigorta primini müştereken öderler.
Apartman Sigortası kimin adına yapılır?
Apartman yönetimi karar defteri ile birlikte, ilgili vergi dairesinden usülen vergi numarası alınır. Apartman Sigortasında sigorta ettiren ve sigortalı apartman yönetimi olur. Apartman yönetimine tahsis edilen vergi numarası üzerinden “apartman ortak alan sigortası” yapılır. Herhangi bir hasar durumunda, apartman yönetiminin banka hesabına hasar tazminatı ödenecektir.
>Apartman Ortak Alan Sigortası Kitapçığı için TIKLAYINIZ
>Apartman Sigortası hakkında TIKLAYINIZ
Bizi hemen arayın, yaşadığınız apartmanları çok uygun primlerle sigortalayalım!
#ApartmanSigortasıNedir
#ApartmanOrtakAlanSigortası
#EnUygunApartmanSigortaları