2023 yılında kasko fiyatları; 2022 yılına kıyasla araç kasko bedellerinde yaşanan yükseliş ile öngörülen hasar maliyetlerine paralel olarak artmaktadır. Türkiye Sigorta Birliği TSB, her yılbaşında ve-veya gerekli görülen yılın farklı zamanlarında, “araç kasko rayiç bedellerini” veya bir başka deyişle “araç kasko değer listelerini”, web sayfasında yayınlamaktadır. Sigorta şirketleri kasko poliçesi düzenlerken ve noterler birliği de ikinci el araç satışlarında, Türkiye Sigorta Birliği’nin “kasko değer listesi arşivini” baz alır. Türkiye Sigorta Birliği TSB’nin web sayfası (https://www.tsb.org.tr/tr/kasko-deger-listesi) üzerinden, aracın model yılı, markası ile tip bilgisine göre sorgulama yapılır. Sorgulamanın yapıldığı aynı yıl içindeki sıfır araçlar ile birlikte, geçmiş model yıllarının da “kasko rayiç değerleri” sorgulanabilmektedir. 2023 kasko fiyatlarında; kasko değer listesindeki araç rayiç bedelleri, il plakaları, sigortalı bilgisi (şahıs-tüzel), sigortalı mesleği, hasar maliyetleri, hasarsızlık basamakları, model yılı, aracın marka-tipi, araç grubu (otomobil, kamyonet vb.) ve kullanım amacı (hususi, ticari vb.) gibi faktörlerle birlikte tarife primleri oluşur. Kasko sigortaları, araç sahibinin kusurlu veya kusursuz olduğuna bakılmaksızın kendi aracına çarpma-çarpışma, çalınma, yanma, sel, deprem, terör gibi doğal ve doğal olmayan birçok riske karşı teminat sağlayan poliçelerdir. Trafik sigortalarında ise aracın karıştığı bir trafik kazasında, karayolları trafik kanunu KTK çerçevesinde, kusurlu olanın kusursuz olan tarafa, kusuru oranında sadece üçüncü şahıslarda meydana gelen, maddi, bedeni, ölüm ve sürekli sakatlık zararları sonucunda, poliçe şartları ve azami sigorta limitleri ile tazminat ödeyen zorunlu poliçelerdir.
Kasko sigortalarındaki İhtiyari Mali Mesuliyet (İMM) teminatı, Trafik Sigortasındaki limitlerin yeterli olmadığı durumlarda devreye girer.
Kasko sigortasında “rayiç bedel” nedir?
Sigorta şirketleri, TSB’nin web sayfasında yer alan araç kasko değerlerini baz alarak, araç için ödenecek kasko prim tarifelerini oluşturmaktadır. Ancak kasko poliçesinin tanzim edilmesinden sonra, poliçe dönemi içerisinde herhangi bir tarihte özellikle ağır hasarın oluşması durumunda, hasarlı araç için hesaplanacak olan hasar tazminatı bedeli, kazanın oluş tarihindeki aracın piyasa rayiç değeridir. Dolayısıyla kasko sigorta poliçelerinde, araç değerinin yazmaması ve onun yerine “Rayiç Değer” olarak yazılmasının nedeni de budur. Çünkü, aracın rayiç değerini piyasa koşulları ile aracın genel durumu (km. vb.) belirlemektedir. Neticede sigorta eksperinin hasar neticesinde Pertotel durumdaki bir araç için hesapladığı hasar bedeli, hasar tarihindeki piyasa rayiç değeridir.
#KaskoFiyatları2023
#2023KaskoFiyatlarıNedir
#EnHesaplıKaskolar
#EnUygunKaskoFiyatları