Sigorta şirketleri; farklı sigorta ürünlerinde uygulanan tarife fiyatlarını, kamu otoritesinin belirlediği deprem gibi standart tarifelerin dışında, özgürce belirlemektedir. Standart primli Zorunlu Deprem Sigortası Dask ve azami tavan prim uygulamasına tabi Zorunlu Trafik sigortası gibi sigorta ürünlerinin primleri ile sigorta limitleri, Kamu otoritesince belirlenir. Sigorta şirketleri, zorunlu olmayan diğer tüm sigorta ürünlerinde ise tarifelerini, kendi risk kabul prensiplerine ve aktüeryal hesaplamalarına göre fiyatlar. Ayrıca, sigorta şirketlerinin fiyatlamaları, rakip şirketler arasındaki rekabet koşullarına göre de belirlenir. Sigortanın sigortası olarak uygulanan reasürans maliyetleri de sigorta ürünlerinin fiyatlamalarında belirleyicidir. Rizikonun kendisi (ev, araba, işyeri, sağlık vb. ), toplam sigorta bedeli, bulunduğu yer veya coğrafi konumu vb. şartlar ile olası hasar maliyetleri sigorta primlerinde etkilidir.
Sigorta fiyatları hakkında;
Sigorta sektöründe risk yönetimi yapılırken, fiyatlamalar sabit (statik) değildir. Sigorta şirketleri kullandıkları dijital sistemler sayesinde yönettikleri sigortalı portföyünü veya havuzunu, istatistiksel olarak analiz eder. Bu analize bağlı olarak; günlük, haftalık, aylık veya farklı periyotlarla, fiyat tarifesini ihtiyaca göre günceller. Sigorta şirketlerindeki aktüerler, tarife ve poliçe şartlarını gözden geçirerek, sigortalı havuzunu en proaktif şekilde yönetirler. Bu bağlamda sigortalı hasarlarının; kısa, orta ve uzun vadede yani poliçe dönemi içinde karşılanabilmesi için hasar/prim (hp) dengesi veya teknik karlılık gözetilir.
Sigorta acenteleri, sigorta şirketlerinin sistemlerinde tanımlı tarife fiyatlarına göre fiyat tekliflerini oluşturur. Acente gerektiğinde sigorta şirketinden, sigorta poliçesinin türüne bağlı olarak, fiyat ve şartlarda sigortalı lehine değişiklik talep edebilir.
Özetle belirtmek gerekirse, bu yazımızda belirtmek istediğimiz husus; isteğe bağlı olarak yapılan sigorta türlerindeki poliçe primleri statik değil, dinamik veya değişkendir. 2022 yılına gelindiğinde, dövizin ve enflasyonun pandeminin de etkisiyle ciddi artış göstermesi, sigorta bedellerinin de aynı paralelde artmasına sebep olmuştur. Dolayısıyla kamu otoritesi ve sigorta şirketleri, hasar maliyetlerinin karşılanabilmesi için zorunlu veya zorunlu olmayan neredeyse tüm sigorta poliçesi primlerinde artış yapmak zorunda kalmıştır.
Güncel sigorta fiyatları nasıl diye merak ediyorsanız!
TRAFİK SİGORTASI İÇİN TIKLAYINIZ
KASKO SİGORTASI İÇİN TIKLAYINIZ
DASK SİGORTASI İÇİN TIKLAYINIZ
#GüncelSigortaFiyatlarıNasıl
#2022SigortaFiyatları
#EnUygunSigortaFiyatları