Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Sn. Davut Menteş, yılsonu söyleşisi kapsamında, Aralık 2024’te sigorta sektöründe gelinen mevcut durumu ve yeni gelişmeleri, kamuoyu ile paylaştı. Sigorta sektörünün büyüyerek ekonomimize teminat, likidite ve tasarrufun arttırılmasına önemli bir katkı sunduğunu ifade etti. Bu bağlamda sektörün giderek büyüme trendi içinde olduğunu ifade etti. Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yaptığı bu değerlendirmelerde, son bir yılda önemli adımlar atıldığını belirtti. Sigorta sektörüne katılan yeni oyuncuların, giriş sermayelerinin 8 kat arttırıldığını ve bu durumun bankalar ile aynı seviyelere çıkartıldığını da ifade etti. Ayrıca, sigorta sektöründe riskli branşlarda çok daha güçlü bir sektör haline gelindiği ve aynı zamanda mali güçle uyumlu üretim sınırlamaları getirildiği vurgulandı.
2024 yılında, 70’in üzerinde gözetim ve denetim dosyasının tamamlandığı belirtildi. Sigorta sektöründe faaliyet gösteren şirketlere yönelik olarak mali disipline uymayanlara gerekli yaptırımların uygulandığını ve bu bağlamda denetim faaliyetlerinde teknolojiden faydalanılarak, sigorta EDS (Elektronik Denetim Sistemi) mekanizmasının tesis edildiği açıklandı.
Uygulamalar, Planlar ve Hedeflere İlişkin Açıklamalar
-Sigortacılıkta sigortalıyı yakından ilgilendiren hasar süreçlerinin iyileştirilmesi açısından gerekli mevzuat çalışması başlatıldı.
-Sigorta şirketlerine stres testi uygulatılarak katastrofik risklere karşı alınması gereken önlemler tekrar gözden geçirildi.
-5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun mali bünye, şahsi sorumluluk ve güvence hesabına ilişkin maddelerinde reform niteliğinde değişiklikleri içeren taslak çalışma tamamlandı.
-Uluslararası raporlama standartlarına göre değişime uyum süreci başlatıldı.
-Zorunlu Afet Sigortası ZAS ile ilgili 20’den fazla ülke incelenerek, ülkemiz şartlarına en uygun taslak çalışmada sona gelindi.
-Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ve katılım sigortacılığında ilerleme sağlandı.
-Yeni devreye alınan İstanbul Finans Merkezinin gücü ile uluslararası katılım finans yatırımcılarına erişim ve etkileşim amacıyla, uluslararası çevrelerle çok sayıda toplantı, program ve çalıştay düzenlendi. Katılım sigortacılığının geliştirilmesi için hedeflere yönelik çalışmalar yürütüldü.
-Zorunlu trafik sigortasında yeni düzenlemeler hayata geçirildi. Bu kapsamda; arz güvenliği, fiyat istikrarı, etkin risk yönetimi ve maliyetlerin düşürülmesi amacıyla kaçınma genelgesi, hasar maliyet endeksi, riskli sigortalılar havuzu, yüksek hasarlı araç gruplarında dinamik fiyatlamaya geçilmesi, talep teklif platformu gibi önemli düzenleme ve önlemler hayata geçirildi.
-Trafik sigortalarındaki hasar maliyet endeksi ve azami prim artışlarında, endeksin hesaplanmasında kullanılan kalemlerden birinin de asgari ücret artış oranı olduğu belirtildi. Asgari ücret artışı dikkate alınarak poliçe primlerinin güncellendiği ifade edildi.
-Ocak 2025’ten itibaren sürücülerin risk durumuna göre ilave prim artışı veya indirimi sağlanacak yeni kuralların devreye gireceği aktarıldı.
-Sigorta maliyetlerinin düşürülmesi için ilgili Bakanlık ile birlikte orijinale eşdeğer belgelendirilmiş oto yedek parçalarının standartlarının belirlenmesi amacıyla çalışmalar sürdürülmektedir.
-Deprem dışı afetlerde konut sakinlerine acil ihtiyaç teminatı sunulması planlanmaktadır.
-Yakında hayata geçirilmesi planlanan Zorunlu Afet Sigortası ZAS'ta deprem teminatına ek olarak, yanardağ püskürmesi, sel, taşkın, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangının da teminat kapsamına alınacağı belirtildi.
-Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi TES'te, emeklilik yatırım fonları, "çalışanların tüm hayat döngüsünü" dikkate alarak oluşturulacak.
-BES fonlarının reel ekonomiye doğrudan yatırım yapabilmesi imkanı sağlanacak.
-BES fonlarının konut, altyapı, yenilenebilir enerji, savunma, havacılık, teknoloji, uzay gibi uzun vadeli, katma değer yaratan, stratejik öneme haiz ve karlı sektörlere, doğrudan yatırım yapılmasının sağlanması planlanıyor. Böylece uzun dönemli ve yüksek oranlı temettü getirisi sunulması, diğer taraftan da ekonomik büyüme, istihdam ve tasarrufların artırılması gibi makro hedeflere katkıda bulunulması amaçlanmaktadır.
-Üniversite öğrencilerinin BES’e katılımlarını teşvik etmek ve sistemde kalmalarını sağlamak için Üni BES programına yönelik düzenlemenin hayata geçirileceği belirtildi. Bu bağlamda, yükseköğretim kurumlarına kayıtlı bulunan 25 yaş altı öğrencilere, devlet tarafından 10 ay boyunca katkı payı yatırılması planlanıyor.
-Tamamlayıcı Sağlık Sigortası TSS'de 3 üniversite hastanesinde pilot uygulama başlatılacak.
-Özel sağlık sigortaları ÖSS’deki sorunları gidermek ve sigortanın devamlılığını sağlamak amacıyla, ömür boyu yenileme garantisi hakkının kapsamının yeniden belirlenmesi için çalışmaların devam ettirildiği belirtildi.
-Özel sağlık sigortalarında bekleme sürelerinin sigortacılık kurallarına uygun belirlenmesi noktasında yeni düzenlemeler yapıldığı aktarıldı.
-Özel sağlık sigortası olan sigortalıların, farklı şirketlere geçiş işlemlerinde, mevcut şirketinde kazanılmış haklarını koruyabileceği bir yapıyı kurmayı planladıkları ifade edildi. Bu çalışmanın 2025 yılı içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir.
Ülkemiz, sigorta sektöründe iki asırdan fazladır bilgi ve tecrübe birikimiyle dünya sigortacılığında önemli bir yere sahiptir. Sigorta sektörümüz; Emeklilik Gözetim Merkezi, Doğal Afet Sigortaları Kurumu, Tarım Sigortaları Havuzu, Sigorta Bilgi Merkezi ve Sigorta Tahkim Komisyonu gibi birçok yenilikçi ve özellikli kuruluşuyla, sadece kendi sınırlarında değil, bölge ülkeler ve Türk devletlerine sigortacılık deneyimi ihraç ederek, güven ve dayanışmayı uluslararası arenaya taşımaktadır şeklinde değerlendirme yapıldı.
Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA) ve sigortagundem.com
Değerlendirme ve Sonuç
SEDDK Başkanımızın sigorta sektörümüze ilişkin yukarıda yaptığı açıklamalara bakıldığında; planlama, iyileştirme, yenilikçilik, düzenleme, denetleme ve yeni hedeflerden de anlaşılacağı üzere, 2025 yılında sigortacılığın çok daha iyi bir noktaya geleceği görülmektedir. Planlanan bu olumlu gelişmeler, sadece sigorta sektörü açısından değil, sigortalılar açısından da çok önemli yenilikler ve gelişmelerdir. Yapılan tüm düzenlemelerin, yeni sigortalıların sisteme dahil olmasına ve böylelikle sigortalılık oranlarımızın artmasına ve-veya penetrasyon yaratmasına önemli katkı sunacaktır.
#SigortaSektöründeYeniGelişmeler2025
#Sigortacılıkta2025
#Sigortada2025Yenilikleri